ŠTA JE OVO?

"Ovako bi izgledala reprezentacija Jugoslavije": Sastavili tim od Ex-Yu fudbalera za Katar, pa se žestoko obrukali!

Autor Nebojša Šatara

Vječna tema o reprezentaciji Jugoslavije, koja ne postoji tri decenije, zaživjela je i pred Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Izvor: Profimedia/MN Press/YouTube/World Heraldry/Screenshot

Ne postoji veliki sportski turnir uoči koga se nije povelo hipotetičko pitanje o tome kako bi izgledala reprezentacija Jugoslavije, pa je bilo tako i ovoga puta kada nas čeka Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Do početka turnira u Kataru ostalo je još samo tri dana, a tradicionalno su za Jugoslaviju, koja ne postoji tri decenije, tradicionalno najviše zainteresovani novinari iz Argentine koji su pokušali da sastave tim od igrača iz bivše države.

Poznati argentinski portal "TyC Sports" napravio je popis igrača iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, čak su uvrstili i reprezentativce nepriznate države "Kosovo", a može se reći da se nisu naročito proslavili pošto je bilo i dosta "kikseva".

Tako je recimo izostavljen Vanja Milinković-Savić, gotovo sigurno prvi golman reprezentacije Srbije u Kataru dok su tu njegove kolege Predrag Rajković i Marko Dmitrović, ali to nije sve. Na popisu je i Nikola Maksimović, bivši reprezentativac Srbije koji je trenutno bez kluba, dok bi oni pozvali i Nemanju Matića - koji se penzionisao iz srpske reprezentacije poslije neuspjelih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Od srpskih igrača tu su još Nikola Milenković, Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić, Ivan Ilić, Dušan Vlahović, Dušan Tadić, Luka Jović i Aleksandar Mitrović, a najbrojniji su Hrvati kojih ima čak deset.

Interesantno, oni nisu izabrali najboljih 11, nego su odredili devet fudbalera koji bi se sigurno našli u startnoj postavi "improvizovane Jugoslavije". Pored Jana Oblaka, igrali bi Stefan Savić, Joško Gvardiol, Sead Kolašinac i Šime Vrsaljko, u veznom redu Luka Modrić, Marcelo Brozović i Sergej Milinković-Savić, dok bi u napadu bio siguran samo Dušan Vlahović - dok su dodatne opcije Mitrović, Jović, Tadić, Kramarić i Rebić.

Ovo je kompletan popis fudbalera koji bi "igrali" za Jugoslaviju:

  • Golmani: Jan Oblak (Slovenija), Samir Handanović (Slovenija), Predrag Rajković (Srbija), Marko Dmitrović (Srbija), Asmir Begović (BiH), Stole Dimitrievski (Makedonija)
  • Obrana: Stefan Savić (Crna Gora), Joško Gvardiol (Hrvatska), Sead Kolašinac (BiH), Šime Vrsaljko (Hrvatska), Nikola Milenković (Srbija), Nikola Maksimović (Srbija), Dejan Lovren (Hrvatska), Adam Marušić (Crna Gora), Ezgjan Alioski (Makedonija) i Amir Rrahmani ("Kosovo").
  • Vezni red: Luka Modrić (Hrvatska), Marcelo Brozović (Hrvatska), Sergej Milinković Savić (Srbija), Filip Kostić (Srbija), Ivan Ilić (Srbija), Nemanja Matić (Srbija), Miralem Pjanić (BiH), Ejif Elmas (Makedonija), Ivan Perišić (Hrvatska), Mateo Kovačić (Hrvatska) i Ivan Rakitić (Hrvatska).
  • Napadači: Dušan Vlahović (Srbija), Dušan Tadić (Srbija), Aleksandar Mitrović (Srbija), Luka Jović (Srbija), Andrej Kramarić (Hrvatska), Ante Rebić (Hrvatska), Stevan Jovetić (Crna Gora), Benjamin Šeško (Slovenija), Edin Džeko (BiH)
    i Edin Višća (BiH).

(MONDO)