• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda Partizana se jedina usudila da kaže: Zbog Tita Jugoslavije nije osvojila svijet!

Autor Dragan Šutvić

Preminuli Milutin Šoškić u jednom od posljednjih intervjua govorio je o Svjetskom prvenstvu u Čileu, turniru na kojem je Jugoslavija mogla i do zlata!

 tito kriv što jugoslavija nije bila prvak svijeta  Izvor: MN Press/Profimedia

Jedan od najvećih rezultata u fudbalskoj istoriji naše zemlje - kako god se ona zvala - ostvarila je čuvena generacija koja je igrala na Mundijalu 1962. godine. Jugoslovenski fudbaleri bili su pravi hit na turniru i u dalekoj Južnoj Americi stigli su do polufinala, a dio tog tima bio je i kultni čuvar mreže Partizana Milutin Šoškić.

Golman čija je smrt danas pogodila Srbiju bio je tih godina standardan ispred gola Jugoslavije. Dvije godine prije Mundijala osvojio je zlato na Olimpijskim igrama i srebro na Evropskom prvenstvu, pa je Svjetsko prvenstvo na drugom kraju svijeta trebalo da bude kruna karijere njega, ali i cijele generacije. Jugoslavija bi, siguran je bio Šole, stigla do titule samo da je Josip Broz Tito postupio drugačije...

Doživotni predsjednik SFRJ glavni je krivac što se reprezentacija 1962. godine nije popela na krov svijeta, rekao je Milutin Šoškić u jednom od svojih posljednjih intervjua. Pre nekoliko godina on se prisjetio tog turnira i šta je jugoslovenske reprezentativce spriječilo da idu do samog kraja.

Reprezentativcima su tada ponuđene premije, koje je nekoliko decenija kasnije Šoškić opisao kao "poniženje".

"Dnevnicom od pet dolara su nas kao reprezentativce ponizili, doveli u poziciju da se osjećamo jadno i bijedno. Titova poruka 'vaše je da igrate za narod, a ne za pare' bila je vrhunac licemjerja, iz kojeg se rodio neuspjeh. Šteta, imali smo sve, i tim i pojedince i sve drugo, sve se sklopilo, ali nisu znali da nas vode. Tito je najveći krivac što u Čileu nismo bili prvaci svijeta. Da smo zadovoljni i srećni igrali finale, nadigrali bismo Brazil i pobijedili", ispričao je prije nekoliko godina Milutin Šoškić za "ekspres.net".

Podsjećamo, reprezentacija Jugoslavije bila je smještena u Grupi 1 na Svetskom prvenstvu u Čileu. Tada je 16 ekipa učestvovalo na turniru, a po dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri grupne prolazile su u četvrtfinale. Poslije poraza od Sovjetskog Saveza (2:0) Jugoslavija je savladala Urugvaj (3:1) i Kolumbiju (5:0), što je bilo dovoljno da se obezbijedi plasman u nokaut fazu.

Uslijedio je kultni meč protiv Zapadne Njemačke koji je pogotkom u 85. minutu odlučio Petar Radaković, a zatim i dva poraza nacionalnog tima. Čehoslovačka je bila bolja u polufinalu, a domaćin Čile u meču za treće mjesto.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC