Fudbal

Najgori domaćin Mundijala u istoriji: Putovao godinama po cijelom svijetu, dolazio i na "Marakanu", ali nije uspio

Autor Bojan Jakovljević

Reprezentacija Katara godinama se posvećeno spremala za Mundijal u svojoj zemlji i na njemu nije uspjela da ostavi dobar utisak

Izvor: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Katara prvi je domaćin Svjetskog prvenstva koji je ispao poslije samo dvije utakmice. Očekivano, nacionalni tim koji se prvi put kvalifikovao na Mundijal samo zato što ga je organizovao doživio je poraze i od Ekvadora i od Senegala, a djeluje izvjesno da će i u duelu protiv Holandije neuspjehom završiti grupnu fazu – u kojoj će se teško ponovo naći u doglednoj budućnosti, bez obzira na proširenje broja učesnika na sljedećem turniru.

Ekipi koju od 2017. vodi španski selektor Feliks Sančez, nekadašnji trener u Barseloninoj omladinskoj školi "La Masija", igrala je ove godine niz prijateljskih utakmica na praktično četvrtomjesečnim pripremama u Austriji i Španiji, ali to nije pomoglo da se napravi konkurentan tim.

Izvor: FoNet/AP/Petr Josek

Ukupno je prošla kroz više od 20 prijateljskih utakmica u 2022, pobeđivala je Udineze, remizirala sa takođe kombinovanim timovima Lacija i Fiorentine, gubila od U-23 reprezentacije Hrvatske, Kanade, igrala sa rivalima sa svih strana sveta – i nije bilo dovoljno.

Uz to, Katar je prethodnih godina "podizao" reprezentaciju tako što ju je slao na Kopa Amerika 2019, kao i na takmičenje Sjeverne Amerike – KONKAKAF Gold kup (igrala polufinale protiv SAD), a uz to je stigao i poziv UEFA, da igra prijateljske utakmice kao član Grupe A kvalifikacija za Mundijal, u kojoj je bila i Srbija. Katar je zaista putovao širom svijeta, ove jeseni nagovijestio na pripremama u Marbelji da je na dobrom putu (pobjeđivao rivale poput Albanije, Paname, Hondurasa, Gvatemale), ali kada je došlo "ono glavno" – rezultat nije bio dobar.

Izvor: MN PRESS

Ekvador je savladao Katar golovima "vječnog" Enera Valensije, a potom je uslijedio i poraz protiv šampiona Afrike – Senegala (1:3), uz istorijski gol Mohameda Muntarija, napadača iz Gane koji od 2014. igra za reprezentaciju Katara. Bar po tome će u toj zemlji upamtiti prvi nastup na najvećem turniru na svijetu. Da li ćemo opet vidjeti ovu reprezentaciju na Mundijalu?