OŠTRO!

Dao gol za pamćenje na Mundijalu, pa poslao poruku koja će ODJEKNUTI! (VIDEO)

Autor Goran Arbutina

Ramin Razein, strijelac pogodka u pobjedi Irana protiv Velsa, poslao je jasnu i nedvosmislenu poruku u svijet.

Izvor: ANADOLIA/SERHAT ÇAĞDAŞ

Nakon pobjede nad Velsom (2:0), strijelac drugog gola za Iran Ramin Rezein dao je zanimljivu izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na težak život u Iranu i tamošnje probleme s kojim se susreće stanovništvo. Trenutno u toj muslimanskoj državi traju svakodnevni protesti za prava žena, policija se svim silama suprostavlja demonstrantima kojih svaki dan ima sve više. Nemire u zemlji izazvala je smrt djevojke Mahse Amini (22), koja je prema navodima na društvenim mrežama preminula nakon brutalnog maltretiranja i prebijanja bezbjedonosnih snaga nakon hapšenja povodom neprikladne garderobe. Prema navodina iranske policije do smrti je došlo nakon srčanog udara. Osvrt na ovaj događaj i proteste širom Irana imao je i jedan od junaka nacije sa Mundijala u Kataru.

"Ovaj gol je bio poklon za moj narod u Iranu, posebno za one koji trenutno pate. Želim da podijelim jednu stvar sa svojim ljudima i želim da oni znaju. Ipak svi na svijetu želim da znaju to o ljudima u Iranu. Oni su najbolji, tako su dobri, tako su ljubazni, tako su inteligentni, oni su dobri u svemu i nisu zaslužili ovo. Dok mi, mi smo tu da uradimo šta možemo samo za njih, kako bi ih makar malo usrećili, to je razlog zaašto smo ovdje, da ih zajedno učinimo bar malo srećnim u ovom trenutku. Treba da znaju jednu stvar svi ih vole, volimo ih i mi. Hvala vam" izjavio je Ramin nakon utakmice

Njegov gol je došao u 101. minutu meča sa Velsom u kome je do samog kraja djelovalo da će timovi podijeliti bodove! Potom je Češmi poslao pravi projektil u mrežu rezervnog golmana Denija Vorda, koji je u igru ušao desetak minuta ranije nakon crvenog kartona za prvog golmana Vejna Henesija. Postigao je gol u 99. minutu, a onda se dva minuta kasnije desilo ovo:

Iran je nakon ove pobjede izbio na drugu poziciju grupe B, a treći i odlučujući meč za prolaz u osminu finala na Svjetskom prvenstvu odigraće 29. novembra protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj meč će gotovo sigurno biti dobro ispraćen u Iranu sudeći po velikim istorijskim neslaganjima ove dvije države.

Tagovi