Fudbal

Italija priča o napadu navijača Crvene zvezde! Policija u Rimu na uviđaju, oteli zastavu "braći" Dinamo Zagreba?!

Autor Haris Krhalić

Sukob navijača Crvene zvezde i Rome tema je kojom se bave i italijanski mediji.

Izvor: Profimedia/Independent Photo Agency/Alamy Live News

Sukobi navijača, otimanje "trofeja" i nasilje koje prati njihove "okršaje" već decenijama su dio fudbalskog folklora u skoro svim evropskim zemljama sa izraženom fudbalskom kulturom. Ipak, ovog puta, sukob navijača Crvene zvezde i Rome u Italiji izazvao je veliku pažnju na Apeninima, pa su o tome pisali i poznati listovi, a izdata su saopštenja.

Prema dosadašnjim informacijama, tokom gostovanja u Italiji zbog utakmica KK Crvena zvezda u Bolonji i Milanu, Delije su napale navijače Rome i u tom sukobu odnijele navijački "trofej" - zastavu (ili više njih) pristalica rimskog kluba. Prema pisanju "Republike", Srbi su poslije meča Rome i Empolija u subotu uveče napravili zasjedu Italijanima blizu "Pjace Manćini", nekoliko ulica od stadiona Olimpiko. "U napadu štapovima i motkama, od pristalica Rome oduzeta je torba sa zastavama grupe", piše Republika.

Isti izvor je naveo da je policija izvršila uviđaj da bi utvrdila i vezu navijača Crvene zvezde i Napolija, koji su se prije nekoliko nedjelja sukobili sa navijačima Rome. Prema prvim informacijama, u subotu uveče u napadu na navijače Rome nisu učestvovale pristalice Napolija, a italijanski mediji podsjećaju da je navijačka grupa "Fedayn Roma", čije su zastave pale u ruke navijača Zvezde, u "bratskim odnosima sa navijačima Dinama iz Zagreba, Bed blu bojsima".

Navijačka grupa Intera oglasila se u nedjelju saopštenjem u kojem je osudila ovaj napad saopštenjem koje je takođe dobilo prostor u medijima i na društvenim mrežama. Navedeno je da je "zaseda" ultrasa Crvene zvezde protiv "Fedajna", druge najstarije grupe rimske južne tribine, izazvala solidarnost navijača Intera sa navijačima Rome.

"Ono što se desilo sa akcijom koju je izvela srpska navijačka grupa Crvene zvezde u Rimu ne može da ostavi naš svijet ultrasa ravnodušnim, a posebno ne naš sjever. Tačno je da ne postoje pisana pravila u našem svijetu, ali prema našem mišljenju rivalstvo mora da se 'konzumira' licem u lice, a ne nedostojnim činovima, čak i ako je koordinisano od više ljudi... Čini nam se ispravnim da osudimo ovaj nalet besmislenog ponašanja ultrasa koji može opasno poremetiti ravnotežu i dinamiku našeg rivalstva", piše u saopštenju navijača Intera.

Tagovi