POVJERENJE UEFA

Sarajlija sudi Ukrajincima i Francuzima: Irfan Peljto ponovo na međunarodnoj sceni - BiH ima predstavnike u Ligi Evrope!

Autor Bojan Jakovljević

Iako bh. klubovi nikada nisu uspjeli da se plasiraju u grupnu fazu nekog od evropskih klupskih takmičenja, domaći arbitri sve češće su prisutni na međunarodnim utakmicama.

Izvor: Shutterstock

Nisu klubovi iz BiH do sada imali sreće, ali ni znanja, da se plasiraju u grupnu fazu nekog od tri evropska klupska takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope i Konferencijska liga), ali domaće arbitre sve češće viđamo na međunarodnim utakmicama.

Osim reprezentativnih mečeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i Ligu nacija, najbolji bh. arbitar Irfan Peljto sve češće dobija povjerenje UEFA i u klupskom fudbalu, pa ćemo Sarajliju i njegove pomoćnike i ove sedmice gledati na međunarodnoj sceni.

Peljto je delegiran za glavnog sudije meča plej-ofa Lige Evrope između Šahtjora iz Donjecka i francuskog Rena, a s obzirom na rat u Ukrajini, ovaj meč biće odigran u Poljskoj, tačnije na stadionu Legije u Varšavi.

Peljti će u radu pomagati Senad Ibrišimbegović iz Travnika i Davor Beljo iz Mostara, dok je četvrti arbitar Miloš Gigović iz Gradiške.

Duel Šahtjora i Rena na programu je u četvrtak od 18.45, a istog dana biće odigrano i preostalih sedam utakmica, nakon čega će biti poznati svi klubovi učesnici osmine finala drugog po jačini klupskog takmičenja u Evropi.

LIGA EVROPE - PLEJ-OF (PRVE UTAKMICE):

Ajaks - Union Berlin (18.45)
Barselona - Mančester junajted
Salcburg - Roma
Šahtjor - Ren
Bajer Leverkuzen - Monako (21.00)
Juventus - Nant
Sevilja - PSV Ajndhoven
Sporting - Mitjiland

(MONDO)