MAŠINA

Kada će Nemanji Bilbiji dosaditi da postiže golove? NIKADA! 20. prvenstveni pogodak, 70. u posljednje tri sezone!

Autor Bojan Jakovljević

Nemanja Bilbija godinama dominira premijerligaškim terenima.

Izvor: Promo/HŠK Zrinjski Mostar

Nemanja Bilbija treću godinu zaredom, sad je već izvjesno, biće najbolji strijelac m:tel Premijer lige BiH.

Sjajni golgeter i ove sezone pruža impresivne partije. Sa današnja dva gola, kojim je srušio Željezničar za nepunih pola sata, stigao je do cifre od 20 u tekućoj sezoni. Na drugom mjestu najboljih golgetera bh. elite nalazi se napadač Igmana Mirsad Ramić, koji sada za Bilbijom zaostaje velikih sedam golova i pravo čudo trebalo bi da se desi u preostalom dijelu sezone pa da 32-godišnji Banjalučanin ne završi sezonu kao lider među "topnicima".

U prethodna tri prvenstva Bilbija je postigao čak 70 premijerligaških golova, ukupno 143 u karijeri, te iz dana u dan samo popravlja sopstveni rekord. Tako je bilo i danas protiv Željezničara, njegove najredovnije "mušterije", u čiju mrežu je u dresu Borca, Sarajeva i Zrinjskog kombinovano "spakovao" 14 lopti.

Zrinjski je u derbiju 26. kola savladao Željezničar 2:0, stigao do desete uzastopne prvenstvene, a ukupno 12. pobjede računajući i mečeve u Kupu BiH.

"Ušli smo u niz i sampouzdanje je stvarno veliko. Ekipa od početka utakmice igra dobro, iskoristimo svaku svoju šansu i mislim da su ovih 2:0 i 12 pobjeda u nizu stvarno zasluženi. Svaka čast momcima", nije propustio Bilbija prije svega da pohvali ekipu i timsku igru.

Izvor: Promo/HŠK Zrinjski Mostar

Bilbija je pogađao u 11. i 26. minutu, te je već nakon trećine utakmice bilo jasno da će bodovi pripasti aktuelnom šampionu, koji je na pravom putu da odbrani titulu.

"Ćorluka, Bekić, Memija, Ivančić, sada i Kiš... Zasluga je cijele ekipe. Sve što oni naprave, ja čekam gore u 16 metara i iskoristim. I prije ove utakmice imali smo veliku prednost, sa ovom pobjedom još veću, gledamo ostale rezultate i spremamo se za kup", rekao je Bilbija, a onda odgovorio i na šaljivo pitanje da li će mu dosaditi da daje golove:

"Nikada! Svakom napadaču je želja da postigne pogodak, pa tako i meni", poručio je prvi strijelac bh. prvenstva.

Zrinjski će, osim već izvjesne odbrane titule u m:tel Premijer ligi BiH, pokušati da dođe i do trofeja u Kupu BiH. "Plemićima" na putu ka finalu stoji Tuzla siti.

(MONDO)