Fudbal

Predobar za drugu ligu, nedovoljno dobar za prvu - zaista? Ovako se Englezi opraštaju od Aleksandra Mitrovića!

Autor Goran Arbutina

Srbin je ostavio dubok trag na Ostrvu. Ovaj tekst je ispraćaj Engleza srpskom napadaču.

Izvor: Profimedia

Srpski golgeter Aleksandar Mitrović (28) preselio se u Saudijsku Arabiju, tamo počeo da daje golove i definitivno ostavio za sobom svoju englesku epizodu. U tu zemlju prvi put je stigao 2015, kada je obukao dres Njukasla, a 2018. je napravio potez karijere, kada je prihvatio da ode na pozajmicu u Fulam. U tom timu je postao legenda i najbolji napadač u istoriji, a ovog ljeta je razdužio opremu na Krejven Kotidžu uz bojkot obaveza, jer ga klub nije iz prve pustio u Aziju.

Ipak, sada kada se rastanak dogodio više nije bitno kakav je bio kraj, već šta je Mitar sve uradio na Ostrvu. A uradio je toliko da će ga dugo, dugo pamtiti. Za dva tamošnja tima odigrao je ukupno 278 utakmica, dao 128 golova (čak 111 za Fulam!) i dva puta bio "Zlatna kopačka" druge lige (Čempionšipa), a 2022. je dobio i priznanje za najboljeg igrača tog engleskog ranga.

Ovako se engleski medij "COPA90" oprostio od Aleksandra Mitrovića - emotivnom objavom u kojoj je pokušao da sabere sve što je rekorder srpske reprezentacije postigao u toj zemlji za sve ove godine.

"'Predobar za Čempionšip, nedovoljno dobar za prvu ligu'. Etiketa koja koja je pratila Aleksandra Mitrovića kao paranoični štoper. I dok se vjerovatno još nije ni raspakovao u Rijadu, sigurno je reći da je tu debatu završio i poslao na spavanje".

"Partizanov Mitro je bio sav u aciji. Isto se odnosi i na nišandžiju koji je Brisel učinio svojim lovištem tokom godina u Anderlehtu. Ali nešto u toj magli nad rijekom Tajn (koja protiče kroz Njukasl) koja je učinila da se Mitar klati umjesto da igra valcer na najvećoj sceni. Čak i udobnost na Krejven Kotižu (stadionu Fulama) nije mogla da ga odmah učvrsti".

"Dva finala plej-ofa za plasman u Premijer ligu išle su rame uz rame sa epizodama anti-klimaksa u Premijer ligi. I kako stati na rep tome? Naravno, tako što odigraš sezonu u kojoj oboriš rekord u broju postignutih golova u Čempionšipu i rutinski dovedeš ekipu u gornji dio, čime ućutkaš one koje sumnjaju".

"Pokazao si da si perfektna mešavina stare i nove škole. Kao rimejk nekog klasika iz osamdesetih godina koji ne odjekne kao bomba na blagajnama. Nezgodan na malom prostoru, oštar u vazduhu. Balerina i zver. Završavaš prvi put, drugi put, svaki put. Daš dva gola u utakmici prvog kola Premijer lige protiv Liverpula, pa onda slaviš gol kao Luka Toni kod zastavice za korner. Daš gol Totenhemu "kiflom", gurneš je u gol protiv Mančester junajteda i daš dovoljno golova da pokažeš da si i dalje ekspert za završnice"

"Sačuvaćemo krunisanje rečima da te 'Ulice neće zaboraviti'. Ali najbolji iz Srbije može da napusti engleske obale visoko podignutog čela. Ovo je za tebe, Mitro".