Fudbal

Ko je Ivan Provedel, junak Lacija? Do 15. godine bio napadač, deda služio u sovjetskoj vojsci sa legendarnim golmanom!

Autor Dragan Šutvić

Ovo je priča o čovjeku o kojem danas priča svaki navijač Lacija!

Izvor: EPA/EMILIANO GRILLOTTI/ANSA

O golmanu Lacija Ivanu Provedelu priča fudbalska Evropa.

Italijanski čuvar mreže, rođen 1994. godine, dospio je u centar pažnje nakon sinoćnjeg okršaja njegovog tima sa madridskim Atletikom u prvom kolu grupne faze Lige šampiona.

"Jorgandžije" su do nadoknade drugog poluvremena bile u rezultatskoj prednosti, a onda se pred njihovim golom ukazao Provedel i udarcem glavom "zakucao" loptu u mrežu.

Ivan Provedel, gol
Izvor: TV Arena sport

Poput klasičnog napadača, što je Provedel bio sve do 15. godine života, kada je odlučio da zaduži rukavice i stane između stativa! Ipak, ljubav prema golmanskom poslu pojavila se mnogo ranije. Naime, Provedel se "zaljubio" u golmansku poziciju još kao šestogodišnjak, gledajući EURO 2000 i odbrane Frančeska Tolda protiv Holandije.

"Igrao sam kao napadač dok sam bio dijete ali sam u jednom trenutku pomislio 'Prestaću da se bavim ovim ako ne mogu da nastavim kao golman'. Klub u blizini mog rodnog grada mi je pružio tu priliku, iako su pojedini govorili da je prekasno za promjenu i da neću uspjeti", pričao je Provedel u jednom od ranijih intervjua za italijanske medije.

Imao je priliku kasnije i da sarađuje sa Toldom, s obzirom na to da je proslavljeni italijanski golman jedno vrijeme bio selektor nacionalnog tima do 20 godina.

A čovjek koji mu je pružio šansu da stane među stative bio je Renco Zanet, u lokalnom klubu Liapijave. Godinu dana kasnije prešao je u Udineze, nakon čega su se, prije dolaska u Lacio, u kojem je želio da ga vidi sadašnji trener Rimljana Mauricio Sari, nizali Kjevo, Piza, Peruđa, Modena, Pro Verćeli, Empoli, Juve Stabija i Specija.

Najzanimljivije stvari vezane su za njegovu biografiju. Ivanov otac Venancio preminuo je 2016. godini u 82. godini, dok mu je majka Elena Ruskinja, te je predavala engleski jezik u Moskvi. Provedelovi baka i deda živjeli su blizu kuće proslavljenog ruskog golmana Lava Jašina, a Ivanov deda je čak služio u sovjetskoj vojsci sa legendarnim golmanom!

"Znali su se veoma dobro. Činjenica da vam je blizak član porodice prijatelj sa jedinim golmanom koji je osvojio Zlatnu loptu čini vas srećnim i ponosnim", govorio je Ivan prije dvije godine za Gazetu delo sport.

Provedel je, inače, završio srednju naučnu školu, a iz hobija svira klavir.

Pažnju, takođe, privlače i njegove tetovaže na desnoj ruci, a među brojnima je i ona na kojoj je naslikana šaka njegovog dvogodišnjeg sina, koja prikazuje pozdrav koji Ivan upućuje prijateljima i navijačima nakon pobjedničkih proslava na utakmicama.

"Srastao" je sa dresom sa brojem 94, koji simbolizuje godinu rođenja – ali, kako kaže, i minut kad se nađe u protivničkom šesnaestercu u želji da postigne pogodak.

Madridski Atletiko je sinoć osjetio kako to izgleda...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)