Teško, preteško!

Hrvate čeka nemoguća misija za EURO 2024!

Autor Nebojša Šatara

Hrvatska je na pragu da prvi put poslije mnogo godina propusti jedno veliko takmičenja.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Nakon dva uzastopna poraza, prvo od Turske, a onda i od Velsa Hrvatska je na korak od toga da se ne plasira na Evropsko prvenstvo. Dok je za Srbiju to realnost već dvije i po decenije, Hrvati nisu navikli da ne idu na velika takmičenja, pogotovo nakon dvije medalje na Mundijalima u prethodnom periodu.

"Razočaravajuće. Sve što smo mogli da uradimo loše i jesmo. Moramo da se pogledamo u ogledalo i razmislimo. Poslije velikih rezultata zaboravili smo taj osjećaj kako je kvalifikovati na veliko takmičenje", iskren je bio bek "vatrenih" Josip Juranović poslije novog kiksa.

Ipak, Hrvatska i dalje ima čak dva puta na Euro. Jedan je da u posljednja dva kola osvoji više bodova od Velsa i tako bude druga u grupi. Do kraja takmičenja Hrvati igraju sa Letonijom I Jermenijom, a Velšani sa Jermenima i Turcima, pa ima tu četa Zlatka Dalića čemu da se nada. Ako tu ne uspiju čeka ih pravi pakao!

LIGA NACIJA DAJE PLAN B, ALI JE ON UŽASNO TEŽAK!

Izvor: Profimedia

Srbija je jednom dobila priliku da se preko Lige nacija nađe na velikom takmičenju, ali ne pamtito to po dobrom. Igrali smo sjajno protiv Norveške, a onda su nas penali koštali Eura protiv Škotske. Sada su Škoti otišli direktno na Euro, a možda će Hrvati kroz Ligu nacija morati da traže put ka EP.

Baraž funkcioniše tako što će četiri tima iz Lige A koji nisu obezbijedili direktan plasman dobiti šansu da idu u baraž, najboljih iz svake od četiri grupe koji se nije kvalifikovao na Evropsko prvenstvo. Hrvatska je u svojoj grupi bila prva i zato će biti nosilac, ali ostala tri takmaca bi mogla da budu paklena.

U drugoj grupi prva je bila Španija, drugi Portugal i oni su među pet timova koji su već obezbijedili plasman dalje, ali druga dva tima iz te grupe su Švajcarska i Češka. Švajcarci su napravili sebi problem remijem sa Bjelorusijom, a Česi za sada nisu u poziciji da prolaze dalje. Vidjećemo ko će odatle u baraž, ali oba rivala su nezgodna. Iz treće grupe potencijalni rivali su Italija ili Engleska koji su u grupi C kvalifikacija. Englezi su prvi, italijani drugi, ali im Ukrajina diše za vratom i mogla bi da izbaci nekoga.

Iz posljednje grupe rival je Holandija ili Poljska. Holanđani su sada treći u svojoj grupi i ako ne pobijede Grčku koja im bježi za tri boda na drugom mjestu u narednom meču sigurno ih čeka baraž, dok su Poljaci nizom loših rezultata sebi stvorili ogromne probleme u kvalifikacijama. Ipak, i dalje je to tim koji ima nekoliko fantastičnih pojedinaca, a kada se igra samo jedan meč sitnice mogu da prevagnu na bilo koju stranu.

Tako bi moglo da se desi - u najgorem slučaju po Hrvatsku - da joj protivnik u polufinalu baraža bude izuzetno jak tim Švajcarske, a da zatim u finalu igraju protiv boljeg tima iz okršaja Italije i Holandije. A u ovakvom društvu Hrvati u formi u kojoj su zaista nemaju šta da traže...