Fudbal

Poraz vrijedan 50.000.000 evra: Atletiko Madrid ispao iz Lige šampiona, pa mu FIFA napunila kasu!

Autor Bojan Jakovljević

Atletiko Madrid je uprkos porazu imao čemu da se raduje poslije mečeva četvrfinala Lige šampiona.

Izvor: osnapix / Hirnschal / Action Press / Profimedia

Atletiko Madrid se poslije pravog rolerkostera u Dortmundu oprostio od Lige šampiona. Izgubili su od Borusije Dortmund 4:2 i prednost od 2:1 iz prvog meča na "Vandi Metropolitano" im nije bila dovoljna da prođu u polufinale. Ipak i pored toga je ovaj klub već sada inkasirao 50.000.000 evra! O čemu se radi? 

Poraz Barselone od Pari Sen Žermena i ispadanje Katalonaca znači da se Atletiko plasirao na naredno Svjetsko prvenstvo klubova koje će se prvi put održati u novom formatu. Igraće 32 kluba, a 11 od 12 predstavnika UEFA se već zna. Poslije ispadanja Barse Atletiko je siguran, a tu su i Mančester siti, Real Madrid, Čelsi, Bajern, PSŽ, Inter, Porto, Benfika, Juventus i poslije velike pobjede Borusija Dortmund. 

Svaki tim koji zaigra na ovom prestižnom dobiće 50.000.000 evra, a to će biti mnogo veći finansijski podsticaj za klubove van Evrope. Azija će imati četiri predstavnika, a već su svoje mjesto osigurali Al Hilal iz Saudijske Arabije i Urava Red Dajmonds iz Japana. Četiri tima dolaze i iz Afrike, a egipatski Al Ahli i Vidad Kazablanka iz Maroka imaju svoje mjesto na turira. Iz Konkakafa na prvenstvo takođe idu četiri tima, a već se zna da su to Monterej i Leon iz Meksika i Sijetl Saundersi iz Amerike. Iz Okeanije će na prvensvo Oukland Siti sa Novog Zelanda, a iz Južne Amerike za sada mjesto imaju Palmeiras, Flamengo i Fluminense. Uz to će na prvenstvo i jedan tim domaćin koji dolazi iz Amerike. 

(MONDO, N. L.)