Fudbal

Čelik nije dobio licencu za nastup u Prvoj ligi FBiH: Iz kluba kažu da su to očekivali

Autor Haris Krhalić

Licencu nisu dobila četiri kluba.

Izvor: Promo/NK Čelik Zenica

U prostorijama Fudbalskog saveza Federacije BiH, 15.05.2024. godine, održana je sjednica Prvostepene komisije za licenciranje klubova Prve lige Federacije BiH.

Na sjednici se odlučivalo o izdavanju licenci klubovima koji su aplicirali za učešće u takmičenju Prve lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2024/2025.

Licencu za učešće u takmičenju Prve lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2024/2025 nisu dobili: 

  • NK ČELIK Zenica
  • NK ZVIJEZDA Gradačac
  • NK TOŠK Tešanj
  • FK MLADOST Doboj Kakanj

U skladu sa odredbama pravilnika o licenciranju klubova FS FBiH , klubovi imaju pravo uložiti žalbu Drugostepenoj komisiji za licenciranje klubova FS FBiH u roku od 8 (osam) dana od dana dostavljanja odluka Prvostepene komisije za licenciranje klubova.

Zanimljivo je da su iz Čelika poručili da su ovakav scenarij i očekivali.

"Obavještavamo javnost da NK Čelik prema internim očekivanjima u klubu nije dobio licencu za narednu sezonu takmičenja u I. ligi FBiH na prvostepenoj komisiji za licenciranje."

"Osnovni razlog za propuštanje dobivanja licence je činjenica što sa svim klupskim partnerima i bivšim povjeriocima nisu osigurane potrebne konfirmacije o izmirenim obavezama jer se, između ostalih, radilo i o licima koji su napustili državu, a neki od njih više nisu živi.
Ističemo da je ovo rezultat neblagovremenih knjiženja iz ranijih perioda koji su došli na naplatu nakon pooštravanja kriterija u procesu licenciranja."

"Klupska administracija radi naporno da osigura potrebne konfirmacije i uknjiži sve nastale finansijske promjene, što će i učiniti do novog roka za predaju dokumentacije za sticanje licence", saopštili su iz Čelika.