Fudbal

Sjećate li se kome je Frančesko Toti predao kapitensku traku na oproštaju? Matiji se ostvario san - postao je prvotimac!

Autor Bojan Jakovljević

Prošlo je tačno sedam godina od penzionisanja legendarnog kapitena Rome.

Izvor: Shutterstock

Frančesko Toti cijeli život posvetio je Romu, jedini klub za koji je igrao tokom karijere. Dvije i po decenije nosio je dres "vučice", a sve je počelo kada je Vujadin Boškov odlučio da mu pruži šansu u prvom timu 1993. godine.

Sve do 2017. nosio je dres omiljenog kluba, kada je otišao u zasluženu penziju. Tada je na oproštaju kapitensku traku na "Olimpiku" stavio oko ruke dječaka Matije Almavive, koji je sedam godina kasnije dobio poziv u prvi tim Rome!

Dvadest osmi maj 2017. bio je dan pun emocija za navijače Rome, ali i sve ljubitelje fudbala. Totijev oproštaj, govor šampiona, note iz filma "Gladijator", tatim predaja kapitenske trake: Frančesko daje traku, prožetu istorijom, znojem, uspomenama, Matiji Almavivi, najmlađem kapitenu omladinskog pogona "žuto-crvenih". Za Matiju je to početak bajke.

Danas je član Rominog U-18 tima. Rođen je 2006. godine, prošle godine osvojio je šampionsku titulu sa kadetskim timom (U-17) rimskog kluba (slučajnost?), a sedam godina od nevjerovatnog trenutka i uručenja kapitenske trake od strane legendarnog kapitena "vučice", Almaviva je dosanjao san - Danijele de Rosi pozvao ga je na prijateljsku utakmicu Rome i Milana, koja će biti odigrana u Australiji.

SPISAK

Od prvotimaca, na De Rosijevom spisku su: Boer, Svilar, Karsdorp, Hajsen, Ndika, Smoling, Ljorente, Anhelinjo, Auar, Baldanci, Bove, Abraham, Azmun i Dibala, dok su od klinaca, koji kucaju na vrata prvog tima, tu: Kehajov, Feola, Mira, Liti, Tumineli, Nardoci, Dela Roka i već pomenuti Almaviva.

Sada 18-godišnji Almaviva u martu je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. U utorak je otputovao u Pert, gdje će De Rosijev tim posljednjeg dana maja odmjeriti snage sa "rosonerima" u prijateljskoj utakmici.

Debi među velikima se nazire (iako nije zvaničan meč), sa dresom koji nosi od djetinjstva. Matija, kao i Toti, cijeli život je u Romi, a vidjećemo da li će kao i Princ Rima ostati u Vječnom gradu do kraja karijere, koja tek počinje.

De Rosi, bez reprezentativaca, na spisak je uvrstio mnogo mladih igrača.

Nisu to čak ni igrači iz Primavere (omladinskog tima, do 19 godina), koji imaju drugih obaveza (u polufinalu prvenstva pobijedili Lacio i u finalu će se sa Sasuolom boriti za trofej), već oni mlađi od 18 godina.

Mnogi se nadaju da će se dokazati. Jedan iznad svih: Almaviva u znaku Totija. Ko zna, možda Matiju, ali i nekog drugog od njegovih vršnjaka, naredne ili u nekoj od budućih sezona budemo gledali u seniorskom dresu Rome.

(MONDO)