U-17 EURO

Italija šampion Evrope! Mladi Portugalci eliminisali Srbiju, ali dalje nisu mogli!

Autor Bojan Jakovljević

Fudbaleri Italije do 17 godina osvojili su Evropsko prvenstvo.

Izvor: Kostas Pikoulas / Zuma Press / Profimedia

Ubjedljivom pobjedom 3:0 protiv Portugala, mladi fudbaleri Italije do 17 godina stigli su do trofeja na Evropskom prvenstvu.

"Azurini" su u finalu bili veoma raspoloženi, te sigurnom igrom stigli do visokog trijufma protiv Portugala, koji je, podsjetimo, u polufinalu nakon velikog preokreta savladao Srbiju 3:2, ali dalje od toga nije mogao.

Golovi iz prvog poluvremena koje su postigli ofanzivni vezista Rome Federico Koleta i tinejdžerska senzacija iz Milana Frančesko Kamarda donijeli su italijanskoj selekciji vođstvo 2:0 već u 16. minutu finala. Kamarda je drugim golom u 50. minutu raspršio sve nade Portugalaca da mogu do povratka u meč.

Mladi Italijani završili su grupnu fazu sa stopostotnim učinkom, završivši sa devet bodova nakon pobjeda nad Poljskom (2:0), Slovačkom (2:0) i Švedskom (2:1).

Zatim su pobijedili Englesku na penale u četvrtfinalu, nakon što je rezultat u regularnom dijelu bio 1:1. Gol za Italiju tada je postigao Matija Liberali iz Milana.

Tim Masimilijana Favija potom je savladao Dansku 1:0 u polufinalu, golom Kolete u 30. minutu.

Ovo je prvi put da je Italija osvojila prvenstvo za igrače do 17 godina. Prethodno su osvojili titulu jednom između 1982. i 2001. godine, kada je turnir organizovan za igrače do 16 godina. Prvu titulu osvojili su 1982. godine, što je bila i prva godina takmičenja, koje je takođe bilo održano u Italiji.

Pet godina kasnije, 1987. godine, Italija je pobijedila u finalu protiv Sovjetskog Saveza, ali im je titula kasnije oduzeta nakon što su efektivno igrali sa nelegalno prijavljenim igračem Robertom Sekijem, koji je bio registrovan sa "neregularnim" dokumentom.

(MONDO)