• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija igra za Evropsko prvenstvo - sve što treba da znate: Kad počinje, ko sudi i gdje da gledate meč protiv Bugara!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Sve što treba da znate o meču koji reprezentacija Srbije igra protiv Bugarske u Razgradu, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 Bugarska Srbija sve o meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Izvor: MN PRESS

Nastavlja se borba fudbalske reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo - turnir na kojem čekaju učešće od 2000. godine! Selektor Dragan Stojković tada je bio kapiten Jugoslavije, a u međuvremenu je država dva puta mijenjala ime i nijednom nije igrala na kontinentalnoj smotri... Sada je šansa, a meč protiv Bugarske u Razgradu mogao bi da bude ključ plasmana u Njemačku.

Eventualni trijumf protiv tima koji predvodi Mladen Krstajić donio bi Srbiji ogroman kapital pred nastavak kvalifikacija, ali i sasvim realne šanse da se u Njemačkoj 2024. godine nađe u prvom šeširu. To bi značilo i dosta dobre šanse da srpski nacionalni tim vidimo u nokaut fazi takmičenja, a takav rezultat im izmiče već više od dvije decenije...

Da bi stigli tamo gdje žele da budu, Dragan Stojković Piksi će Bugarima suprotstaviti najjači tim koji u ovom trenutku ima!

Ko igra?

Dragan Stojković je na konferenciji za medije istakao da Srbija nema probleme i da će pronaći rješenje za napad, ali je jasno da "orlovi" nisu kompletni. Rijetke su selekcije koje bi mogle da izvedu respektabilan napad i kada im oduzmete trojicu najboljih napadača, a upravo se to dešava Piksijevom timu. Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović propuštaju okupljanje nacionalnog tima zbog povreda, pa će teret pasti na Đorđa Jovanovića i Dejana Joveljića.

Uz to, selektor Stojković nije mogao da računa ni na igrače poput Alekse Terzića ili Miloša Veljkovića, pa se nacionalnom timu može progledati kroz prste za nešto slabiju partiju protiv Jordana. Taj meč svakako nije pravi parametar, Srbija će u Razgradu igrati u jačem sastavu i na terenu će morati da bude daleko ozbiljnija! Ovo je očekivani sastav Srbije!

Gdje da gledate meč?

Utakmicu reprezentacija Bugarske i Srbije možete pratiti na televiziji Arenasport, ali i na RTS. Kao i uvijek kada su u pitanju važni mečevi nacionalnog tima, tekstualni prenos susreta možete ispratiti uz MONDO. Na stranicama našeg portala ispratićete sve najvažnije detalje susreta, fotografije i snimke sa utakmice, kao i izjave aktera nakon što se meč završi. Utakmica počinje u 20.45. 

Međusobni skor i sudija

Fudbalska reprezentacija Bugarske jedan je od najčešćih rivala srpskog fudbalskog tima kroz decenije. Pod raznim imenima srpske reprezentacija je čak 32 puta odmjerila snage sa Bugarima i na tim mečevima je bila izuzetno uspješna! Ovako izgleda statistika protiv Bugara kroz istoriju:

  • Kraljevina Jugoslavija - osam pobjeda, dva remija, tri poraza, gol-razlika 36:20
  • SFR Jugoslavija - devet pobjeda, tri remija, tri poraza, gol-razlika 23:20
  • SR Jugoslavija/SCG - bez pobjede, jedan remi, jedan poraz, gol-razlika 1:2
  • Srbija - dvije pobede, bez remija, bez poraza, gol-razlika 7:1

Jedina dva meča koja smo protiv Bugarske igrali pod imenom Srbija, "orlovi" su riješili u svoju korist. Posljednji meč je odigran 2010. godine na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. Domaću selekciju predvodio je legendarni Lotar Mateus, ali je Srbija pogotkom Nikole Žigića odnijela trijumf u prijateljskom meču.

Dvije godine ranine u Beogradu "orlovi" su do vrha napunili mrežu istočnih komšija. Dok se Savo Milošević opraštao od nacionalnog tima kojem je mnogo dao, Bugari nisu znali šta ih je snašlo. Milan "Lane" Jovanović i Savo Milošević su bili dvostruki strijelci, Nenad Milijaš i Danko Lazović su pogodili po jednom, a ubjedljiv poraz (6:1) Bugara ublažio je bivši igrač Crvene zvezde Blagoj Georgijev golom u 20. minutu, još dok je bilo neizvjesno. 

Prijateljski meč iz 2008. godine.
Izvor: Youtube/BGFutbol

Sve su to podaci za optimizam pred gostovanje u Razgradu, a navijače Srbije može da raduje i što će pravdu dijeliti Krejg Pouson. Engleski sudija nema mnogo iskustva sa srpskim timovima i reprezentacijama, ali je uzorak dovoljan da zaključimo kako sa njim na centru uvijek pobeđuju! Pouson je dijelio pravdu na prijateljskom meču protiv Nigerije 2018. godine, kada je Aleksandar Mitrović sa dva pogotka bio jedini strijelac na meču, dok se afrička selekcija pripremala za Mundijal.

I srpski klubovi su samo jednom "sreli" ovog engleskog sudiju. On je došao u Beograd da deijli pravdu na meču Partizana i portugalske Santa Klare, a crno-bijeli su upisali trijumf (2:0). Rikardo Gomeš je pogodio sa bijele tačke, Siniša Saničanin potvrdio pobjedu, a tim iz Humske izborio prolaz u naredno kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Stanje na tabeli

Ukoliko arbitar donese sreću i u Razgradu, Srbija će biti veoma blizu Evropskog prvenstva u fudbalu! Treća pobjeda iz isto toliko mečeva značila bi da su se udaljili najbližim pratiocima, a da na pet kola do kraja kvalifikacija imaju čak pet bodova više od trećeplasirane Crne Gore. Imajući u vidu da im predstoji meč protiv Crnogoraca u Beogradu, kao i da oni treba da putuju u Budimpeštu, posao bi praktično bio gotov.

Sa druge strane, Bugarska je već sada daleko od prva dva mjesta. Iz tri meča imaju samo jedan osvojen bod, a u tamošnjoj javnosti se sve glasnije priča o otkazu za Mladena Krstajića koji nije uspio da donese rezultat nacionalnom timu. Po svemu sudeći, nekadašnji reprezentativac i selektor Srbije neće dočekati kraj kvalifikacija na klupi Bugarske.



Standings provided by Sofascore

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC