Uživo

Minimalan poraz "zmajeva" u Empoliju koji budi nadu! (FOTO, VIDEO)

Izabranici selektora Sergeja Barbareza poraženi su u prijateljskoj utakmici od šampiona Evrope.

Izvor: FS BiH, nfsbih.ba

Najbolji fudbaleri Bosne i Hercegovine poraženi su u nedjelju uveče od Italije u Empoliju, ali su pokazali da ovaj novi tim "zmajeva" ima budućnost.

ITALIJA - BIH 1:0 (1:0)
/Fratezi 38/

"Zmajevi" su poslije poraza na gostovanju u Engleskoj (3:0) doživjeli i drugi neuspjeh pod vođstvom selektora Sergeja Barbareza.

Bolji od njegovog kombinovanog tima prouzrokovanog povredama bila je selekcija aktuelnog evropskog šampiona za jedan gol koji je u 38. minutu postigao Davide Fratezi.

Vezista milanskog Intera je majstorski uhvatio volej i pogodio mrežu večeras odličnog Kenana Pirića - 1:0.

Izabranici Lućana Spaletija, kojima sada predstoji Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje će braniti titulu nisu impresionirali s obzirom da ih je u nekoliko navrata spašavao Đanuiđi Donaruma.

U osmom minutu je vršcima prstiju spriječio vođstvo poslije udarca Harisa Hajradinovića, kao i u sudijskoj nadoknadi nakon šuta Anela Ahmedhodžića.

Istina, i Kenan Pirić je svojim odbranama "izluđivao" napadače Italije u nekoliko navrata, a posebno Đanluku Skamaku i Federika Kijezu. Uz golmana BiH dobro je većim dijelom meča funkcionisala odbrana i vezni red, znalo je se ko šta radi i nije bilo nekih paničnih reakcija, ali je takođe napad bio prilično odsječen.

Možda su u drugom dijelu "zmajevi" trebali preuzeti više rizika u igri kako bi pokušali da stignu do izjednačenja i time otvoriti veći prostor domaćinu, ali sve u svemu, ovo je bila dobra utakmica mladog tima i dobar zalog za budućnost.

Ipak, nije dobro što "zmajevi" nisu uspjeli da prekinu negativnu seriju - bio je ovo šesti uzastopni poraz. Naredno okupljanje je u septembru i početak Lige nacija u kojoj će "zmajevi" najprije gostovati u Holandiji i Mađarskoj.

S druge strane, "azuri" idu na EURO 2024 gdje će u konkurenciji Španije, Hrvatske i Albanije pokušati da prođu grupu, a onda i da probaju da odbrane šampionski pehar.

NAJAVA

Poslije poraza od Engleske na debiju novog selektora Sergeja Barbareza u Njukaslu (3:0), "zmajevi" će na stadionu "Karlo Kastelani" biti gosti Italije i ispratiti "azure" na predstojeće Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Jasno je da je tim Lućana Spaletija veliki favorit za pobjedu u ovom duelu, ne samo zbog renomea ili kvaliteta igrača, već i zbog činjenice da je BiH ekipa u stvaranju koja usput ima sijaset problema sa povredama.

Selektor BiH večeras na raspolaganju ima samo 16 fudbalera i dvojicu golmana nakon što su "otpali" Edin Džeko, Stjepan Radeljić i Nikola Vasilj, dok je zbog privatnih obaveza van stroja Nail Omerović. Kada je riječ o golmanskim opcijama, Barbarez ima samo Kenana Pirića i Osmana Hadžikića.

Ali uprkos svim nedaćama - predaje nema i ne smije da bude, obećao je napadač Ermedin Demirović s obzirom da se realno i nema šta izgubiti u Empoliju.

"Mi nismo ovdje došli turistički, pokušaćemo da odigramo najbolje što znamo".

Barbarez sudeći po najavi utakmice gleda dugoročnije: "Cilj je da stvorimo reprezentaciju koja će deset godina igrati zajedno", rekao je selektor BiH.

Utakmica se igra od 20.45, a sudiće je arbitar sa Kipra Hrisovalantis Teuli.

22:38

AHMEDHODŽIĆ!

90+1. minut: Poslije greške Italijana Ahmedhodžić se nije najbolje snašao u dobroj prilici za izjednačenje.

22:37

Četiri minuta nadoknade

22:36

Posljednje izmjene BiH

90. minut: Šošić i Muharemović su ušli u finišu umjesto Gigovića i Katića.

22:30

Šesta promjena u "azurima"

84. minut: Retegi zamijenio Skamaku. 

22:27

Izmjena i u BiH

80. minut: Umjesto Mujakića, koji ima problema s povredom, u igri je Hadžikadunić. 

22:24

Spaleti opet mijenjao

76. minut: Raspodori i debitant Folorunšo su na terenu umjesto Kijeze i strelca Fratezija.

22:21

Skamaka u novoj šansi

75. minut: Pokušao je Skamaka sa distance, bez problema za Pirića. 

22:20

PIRIĆ!

73. minut: Skamaka se našao u novoj stopostotnoj šansi, ali Pirić ponovo sjajno reaguje. 

22:19

Foto-galerija

22:13

Mijenja i Barbarez

68. minut: Huseinbašić i Burnić na terenu umjesto Šarića i Hajradinovića.

22:12

Trostruka izmjena u italijanskom taboru

66. minut: Kristante, Pelegrini i Dimarko su ušli na taren umjesto Žoržinja, Belanove i Fađolija.

22:10

Sjajna šansa za "azure"

64. minut: Golman BiH Pirić skinuo je stopostotnu priliku nakon udarca Skamake! 

22:07

Pljusak uticao na igru

60. minut: Jaka kiša u Empoliju uticala je na igrače oba tima, pa je opao intenzitet igre u odnosu na prvo poluvrijeme. 

21:59

Opet Fratezi u šansi

53. minut: Strelac jedinog gola imao je prvu šansu u nastavku, ali je šutirao visoko iznad prečke. 

21:51

Nastavljen je meč u Empoliju

46. minut: Počelo je drugo poluvrijeme. 

21:36

- poluvrijeme .

"Zmajevi" su veoma dobro odigrali prvih 45 minuta iako su u rezultatskom deficitu nakon fantastičnog pogotka Davidea Fratezija u 38. minutu. Ipak, sigurno je da izabranici Sergeja Barbareza nisu razočarali u Empoliju.

21:26

GOOOL!

38. minut: Italija je povela sjajnim golom Fratezija, koji je uhvatio volej nakon centaršuta Kijeze i poslao loptu pod prečku! Pirić nije imao šanse - 1:0.

21:19

Pola sata igre...

30. minut: I dalje nema golova na stadionu "Karlo Kastelani". 

21:10

Nova šansa za "zmajeve"

21. minut: Poslije prodora po desnoj strani i centaršuta Gazibegovića, lopta se na desetak metara odbila do Hajradinovića, međutim, njegov udarac je izblokiran. Dobro stoji ekipa BiH u Empoliju.  

21:06

Gazibegovićev slobodnjak

18. minut: Gigović je izborio slobodan udarac sa 20-ak metara. Gazibegović je uspio da prebaci živi zid, ali Donaruma je sigurno reagovao i izbacio loptu u korner. 

21:02

OPET SJAJNI PIRIĆ!

13. minut: Sjajna akcija i peta Skamake za Fratezija, koji je sam izišao ispred Pirića, ali je dao predug for i golman BiH je otklonio opasnost. 

20:59

PIRIĆ!

10. minut: Sjajna šansa za Italiju! Kijeza je na pet metara bio u mat poziciji, ali je odlično reagovao golman Pirić. 

20:56

HAJRADINOVIĆ!

8. minut: Hajradinović se sjajno oslobodio svojih čuvara i odlično šutirao, međutim, Donaruma je vršcima prstiju odbranio njegov šut i spasio Italiju. Šteta. 

20:55

Bez opasnosti

5. minut: Nismo mnogo vidjeli na samom početku, "azuri" imaju loptu u nogama, ali bez opasnosti za Pirića.

20:48

Počeo je meč u Empoliju!

1. minut: Kiparski sudija dao je znak za početak utakmice u Empoliju. Srećno "zmajevi". 

19:52

Dvije promjene Sergeja Barbareza

Selektor BiH je napravio dvije promjene u odnosu na utakmicu u Njukaslu, pa su umjesto Vasilja i Radeljića u startnih 11 večeras Pirić i Mujakić.

19:36

SASTAVI

Italija: Donaruma; Darmijan, Bonđorno, Kalafiori; Belanova, Žoržinjo, Fađoli, Kambijazo; Fratezi, Kijeza, Skamaka. Selektor Lućano Spaleti

BiH: Pirić; Ahmedhodžic, Katić, Bičakčić; Gazibegović, Hajradinović, Šarić, Tahirović, Muhakić; Gigović, Demirović. Selektor Sergej Barbarez

19:25

Dosad pet mečeva "azura" i BiH

Bosna i Hercegovina prije večerašnjeg duela u Empoliju pet puta je igrala protiv Italije i zabilježila učinak od po jedne pobjede i remija, te tri poraza.

Jedini trijumf "zmajevi" su ostvarili 1996. godine na "Koševu" pogocima Hasana Salihamidžića i Elvira Bolića, dok je strelac za "azure" bio Enriko Kijeza (2:1).

Neriješen ishog BiH i Italije desio se 2020. godine u Ligi nacija a gol za "zmajeve" postigao je Edin Džeko, a za Italijane Stefano Sensi (1:1).

Prvi poraz BiH dogodio se godinu ranije u kvalifikacijama za EURO, opet je strelac za BiH bio Džeko, a za Italiju Lorenco Insinje i Marko Verati (2:1).

Par mjeseci kasnije "azuri" su bili ubjedljivi golovima Frančeska Aćerbija, Insinjea i Andree Belotija (3:0). 

Posljednji međusobni duel dva tima odigran je na "Grbavici" 2020. godine i Italija je slavila pogocima Belotija i Domenika Berardija.