Fudbal

Čekanje se isplatilo: Paljinja zvanično u Bajernu!

Autor Bojan Jakovljević

Portugalski reprezentativac konačno potpisao za bavarskog giganta.

Izvor: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock

Bajern Minhen konačno je potpisao ugovor sa vezistom Žoaom Paljinjom, koji u redove bavarskog giganta stiže iz engleskog Fulama. Portugalski reprezentativac, koji je u utorak napunio 29 godina, obavezao se na četvorogodišnju saradnju sa Bavarcima.

Dugo je Bajern želio da angažuje Paljinju. Činilo se da je još prošlog ljeta sve dogovoreno, dvije strane usaglaslile su se i oko plate, ali je Portugalac tada ostao u Engleskoj.

Ipak, sada je bilo jasno da je transfer neminovan. Čekao se kraj Evropskog prvenstva kako bi Paljinja stigao u Njemačku i potpisao ugovor.

"Ovo je jedan od najsrećnijih dana u mom životu. Sada igram za jedan od najboljih klubova u Evropi. Ovo je ostvarenje sna za mene i veoma sam ponosan na to. Radujem se atmosferi i navijačima na Alijanc Areni. Želim da uživam u uspjehu sa Bajernom i osvajam titule – daću sve od sebe", rekao je portuglski defanzivni vezista nakon što je potpisao ugovor.

Rođen u Lisabonu, Palinja se pridružio Akademiji Sportinga iz Lisabona sa 17 godina. Defanzivni vezista je debitovao za seniorski tim u sezoni 2013/14, a onda su uslijedile pozajmice u Moreirenseu, Belenensesu i Bragi. Dok je bio u Sportingu, osvojio je Primeru, dva kupa i superkup, takođe je podigao pehar lige sa Bragom. Pridružio se Fulamu u ljeto 2022. i odigrao 79 utakmica, na kojima je postigao osam golova.

Bivši mladi reprezentativac je prvi put pozvan u seniorski tim Portugala u martu 2021. godine i bio je dio selekcije na Evropskom prvenstvu iste godine, zatim i Svjetskom prvenstvu 2022, a takođe i ovog ljeta na Evropskom prvenstvu 2024. u Njemačkoj, gdje je njegov tim stigao do četvrtfinala.

Paljinja ima 31 nastup za Portugal, uz dva postignuta gola.

(MONDO)