Fudbal

Ponoćna bomba Hajduka iz Splita: Završen najveći transfer u istoriji hrvatskog fudbala!

Autor Nebojša Šatara

Ugovor sa Hajdukom iz Splita potpisao je Ivan Rakitić, jedan od najtrofejnijih fudbalera Hrvatske.

Izvor: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbalski klub Hajduk iz Splita završio je najveći transfer u bogatoj istoriji dugog više od jednog vijeka - na "Poljud" stiže Ivan Rakitić (36), jedan od najtrofejnijih hrvatskih fudbalera svih vremena! Ponoćna bomba koja je eksplodirala u Splitu potvrdu će dobiti u nedjelju popodne, kada Ivan doputuje i klub ga zvanično predstavi na konferenciji za medije.

Kako se navodi na sajtu hrvatskog kluba, Rakitić je ugovor sa Hajdukom potpisao nekoliko minuta prije ponoći, u noći između subote i nedjelje. Vijest na zvaničnom klupskom sajtu objavljena je tačno jedan minut poslije ponoći, a odmah je i na društvenim mrežama zavladala euforija jer je trofejni fudbaler postao jedan od "majstora sa mora".

Rakitić će po prvi put u krijeri igrati u hrvatskom prvenstvu. On je rođen u Švajcarskoj, gdje je i počeo igračku karijeru, a put ga je preko Bazela vodio do Šalkea, Sevilje, Barselone, ponovo Sevilje i na kraju Al Šababa. U svom posljednjem klubu zadržao se tek šest mjeseci, a nakon raskida ugovora koji se dogodio prije nekoliko dana odlučio je da na "Poljudu" privede kraju igračku karijeru.

Izvor: MN PRESS

Tokom nje je osvojio Ligu šampiona sa Barselonom, dvije Lige Evrope sa Seviljom, više titula, kupova i superkupova u Španiji i Evropi, ali i drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, što je najveći uspjeh hrvatskog fudbala od raspada SFRJ. Rakitić je tokom decenije i po bio izuzetno važan deo nacionalnog tima za koji je odigrao 106 mečeva, uz 15 postignutih golova.

Navodno, odluku da karijeru privede kraju u dresu "bilih" Ivan Rakitić je donio zbog prijatelja i nekadašnjih saigrača iz reprezentacije - sportskog direktora Nikole Kalinića i lijevokrilnog napadača Ivana Perišića, koji se prije nekoliko mjeseci vratio u Hrvatsku, u još jednom spektakularnom transferu. Ulogu je imao i novi trener Hajduka Đenaro Gatuzo, pošto Rakitić smatra da bi nekadašnji italijanski fudbaler mogao da povede Splićane ka šampionskoj tituli koja se čeka dvije decenije.

(MONDO)