Fudbal

Da li je Saldanja bar jednom potrčao u Humskoj? Ocjene fudbalera Partizana protiv Dinamo Kijeva

Autor Nebojša Šatara

Partizan doživio još jedan bolan poraz od Ukrajinaca. Evo šta smo vidjeli na terenu u Humskoj.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Partizan je poražen i u drugom meču od Dinama iz Kijeva (3:0), p će evropske kvalifikacije nastaviti u Ligi Evrope, gdje bi preko Lugana trebalo da krene ka grupnoj fazi - daleko ozbiljnije nego što je to činio prethodnih nedjelja. Partizan pred praznim tribinama u Humskoj nije uspieo da popravi utisak iz prvog meča, a tek nekoliko fudbalera odigralo je pristojan meč u novom crno-bijelom dresu.

Golovi Andreja Jarmolenka u 17. minutu i Vladislava Vanata sa bijele tačke u 68. minutu i na kraju Oleksandera Kravajeva u nadoknadi samo su pokazali ogromnu razliku između ukrajinskog i srpskog vicešampiona. Nju smo vidjeli i tokom prvog meča u Lublinu (6:2), kada je Partizan djelovao kao da je dan ranije prvi put trenirao zajedno. Tek nešto bolji crno-bijeli bili su u Beogradu gdje je Partizan primio duplo manje golova i nije postigao nijedan.

To je bilo "dovoljno" samo za još jednu razočaravajućuju epizodu u Evropi. Ovako smo vidjeli učinak fudbalera Partizana na meču protiv ukrajinskog tima, u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Aleksandar Jovanović - 5,5

Opet su ga izdali prijatelji i opet je izgubio bitke, kao Šemsa Suljaković u jednom od najpoznatijih jugoslovenskih narodnjaka. Ipak, potencijalni reprezentativac Srbije i dalje vodi ratove, čak i kad im se ne vidi kraj. Prvo su ga na cjedilu ostavili Leonard Ovusu i Aldo Kalulu, zatim ga je kapiten Svetozar Marković ostavio oči u oči sa Vanatom, a Jovanović u tim situacijama ništa nije mogao. Ostatak posla odradio je pristojno, a pola ocjene više od petice dobija jer je redovno najbolji igrač tima.

Aleksandar Filipović - 5,5

Poslat na teren da bude dio eksperimenta i da se na osnovu njegovog uklapanja u posljednju liniju utvrdi da li Partizan može da igra sa tri defanzivca. Iako su crno-bijeli poraženi, a Dinamo iz Kijeva odigrao sa manje od 100 odsto mogućnosti, čini se da je Aleksandar Stanojević dobio još jednu opciju - ne bi bilo iznenađenje da Filipovića tokom čitave sezone gledamo kao desnog štopera, što bi Lazareviću, Jurčeviću i drugim bekovima omogućilo mnogo ofanzivnije uloge.

Svetozar Marković - 5

Bez obzira na napravljeni penal koji u ovom dvomeču ništa nije promijenio, Svetozar Marković je štoper Partizana kojem je formacija sa trojicom u psoljednjoj liniji najmanje odgovarala. Našao se na mjestu centralnog defanzivca, a biće mu potrebno vrijeme da se navikne na tu ulogu.

Izvor: MN PRESS

Nihad Mujakić - 5,5

Odbrana Partizana teško se povezuje na početku nove sezone, ali uprkos "devetki" u mreži protiv Ukrajinaca, nazire se zašto su crno-bijeli platili gotovo milion evra za povremenog reprezentativca BiH. Ima izuzetne fizičke predispozicije i lijevu nogu kojom mogu da se organizuju napadi, a u revanšu protiv Dinama pokazao je da može da bude upotrebljiv i kada kao lijevi štoper treba da započinje akcije. Biće izuzetno koristan Aleksandru Stanojeviću kada štoperska linija bude stajala visoko od gola.

Milan Lazarević - 6

Agilniji od dvojice Partizanovih bekova, primjetniji i u napadu i u odbrani. Spreman da se često priključuje napadu, što je veoma bitno za crno-bijeli tim jer ostatak ekipe djeluje tromo na početku sezone. Izgleda da mu je uloga "ving-beka" idealno legla. Baš ono što je Stanojević hteio da dobije u pojačanju nakon povrede Marka Živkovića. Međutim, pitanje je koliko će Partizan koristiti Lazarevića u srpskom fudbalu jer je desni bek Vukašin Đurđević projektovan za bonus igrača.

Leonard Ovusu - 5, ako mu progledamo kroz prste

Na početku ljeta je djelovalo da je precrtan, zatim se našao na spisku putnika za Poljsku, a protiv Dinama u Beogradu i u startnoj postavi. Djeluje da je taj meč bio samo pokazna vježba zašto je bio blizu precrtavanja. Slučajno asistirao za prvi gol Dinama, zamalo da asistira za drugi gol u 23. minutu kada je probao da presječe pas. Promašivao čista dodavanja po zemlji na nekoliko metara udaljenosti. Nesiguran, neoprezan i nepouzdan. Ne.

Gajas Zahid - 5

Još jednom žrtva zbog situacije u igračkom kadru koju je zatekao Aleksandar Stanojević kada se vratio u Humsku. Može da se diskutuje da li je Zahid ofanzivni vezni ili krilo, ali sigurno nije "box to box" centralni vezni, odnosno "osmica". Na toj poziciji u timu muči se i ofanzivno i defanzivno - bilo je očigledno tokom prvog dijela meča u Lublinu, ali i u Humskoj tokom revanša.

Mario Jurčević - 5,5

Pojavio se na utakmici u drugom minutu nastavka - barem kada je riječ o ofanzivnom dijelu igre. U tom trenutku stvorio je najbolju Partizanovu šansu, idealno je centrirao i pogodio Saldanju, ali je lopta nakon trzaja glavom Brazilca završila na stativi.

Aldo Kalulu - 5

Povukao najbolju akciju Partizana u 15. minutu, ali predugo nije znao šta će sa loptom, pa na kraju "opalio" po bloku. Pola minuta kasnije "asistirao" za gol Jarmolenku, tako što je napucao loptom Leonarda Ovusua i doturio loptu do iskusnog Ukrajinca, samog ispred golmana Jovanovića. Minut koji idealno opisuje njegovu epizodu u Partizanu.

Jung Džun Goh - 5,5

U jednom trenutku djeluje kao da ima sve da bude najbolji igrač ovog tima Partizana, odmah u sljedećem kao da ne koristi ni deset odsto svog talenta. Došao je u klub krajem januara i to mu je prvo internacionalno iskustvo, pa i dalje može da se "vadi" na privikavanje evropskom fudbalu, ali ubrzo će morati da podgine nivo igre. Treba neko da ga "otključa".

Mateuš Saldanja - 5

Kad god je htio da pokaže da je na terenu, pokazao je klasu. Nažalost, desilo se to tek nekoliko puta - uglavnom u duelima kad je uspijevao da izvuče faul protivničkih štopera, ali i u 44. minutu kada je iz prve uposlio Kalulua. Partizan je malo profitirao iz tih situacija, a već znamo da trener Aleksandar Stanojević nije bio zadovoljan njegovim pristupom ni kada je postigao dva gola u Poljskoj. Ta nonšalantnost nije se promijenila, a pitanje je i da li će jer Brazilac ovog ljeta odlazi iz kluba. Veliko je pitanje da li je večeras bar jednom potrčao.

Izvor: MN PRESS

Aleksandar Stanojević - 5,5

"Nebitan" meč protiv Dinama iz Kijeva jer je rezultat prvog bio baš ubjedljiv trener Partizana iskoristio je da isproba novu varijantu u posljednjoj liniji, ali i neke druge taktičke zamisli. Crno-bijeli se još nisu "namjestili", a kad će - ne zna se, ali jasno je da ovo nije igrački kadar koji bi Aleksandar Stanojević izabrao da trenira.

Potrebno mu je vrijeme da u djelo sprovede svoje ideje, prije svega potrebni su mu prelazni rokovi u kojima dovodi igrače po svojoj želji. Neki tek treba da se pojave u timu poput Grimalda, neki poput Arijage tek da pokažu zašto su došli, a ima i onih trećih. Partizan pati jer nema centralnog veznog koji zna da pokrene napad, iako Stanojević nedjeljama priča da timu to nedostaje.

Ksander Severina (od 65. min umjesto Kalulua) - 5

Nije morao da ulazi u igru.

Bibars Natho (od 65. minuta umjesto Zahida) - 5

Pretežak je ovo nivo fudbala za njegove godine, čak i kada ritam opadne.

Izvor: MN PRESS

Nemanja Trifunović (od 65. minuta umjesto Goha) - 5,5

Nekoliko puta pokušavao da utrči u prostor iza leđa odbrane Dinama, a kada god je uspijevao crno-bijeli su pomislili da imaju čemu da se nadaju. Najbolji utisak od trojice rezervista.

Nikola Antić (od 79. minuta umesto Jurčevića) - premalo vremena da bude ocijenjen

Natan de Medina (od 83. minuta umesto Filipovića) - premalo vremena da bude ocijenjen

Bonus video: Poslušajte izjavu Aleksandra Jovanovića posle utakmice

(MONDO, Dušan Ninković)