Premijer liga BiH

Nova pojačanja na "Grbavici": Polušpic stigao iz TSC-a, a napadač iz Beograda!

Autor Nebojša Šatara

Fudbalski klub Željezničar potvrdio je u srijedu dvojicu novih pojačanja za nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Izvor: Promo/FK Željezničar/Adem Ćatić

Poslije početnog poraza u šampionatu BiH od Širokog Brijega (0:1), na "Grbavicu" je iz Superlige Srbije stigao Martin Mirčevski (27), doskorašnji fudbaler TSC-a, koji je potpisao ugovor na godinu dana uz opciju automatskog produženja na još jednu godinu.

Mirčevski je rođen 11. februara 1997. godine u Bitolju. Ponikao je u Pelisteru, potom je igrao za Pobedu Prilep i Belasicu prije prelaska u Trepču. Uslijedio je povratak u Belasicu, a u sezoni 2020./2021. postigao je osam golova i dodao tri asistencije u dresu Vardara.

Prelazi u Akademiju Pandev u kojoj je odigrao sjajnu polusezonu, na 18 utakmica postigao je 16 golova i dodao četiri asistencije. U januaru 2022. godine prelazi u TSC čiji je član bio do ljeta ove godine.

Mirčevski igra na pozicijama prednjeg veznog, krila i polušpica. Igrao je za sve mlađe selekcije Sjeverne Makedonije, a upisao je i jedan nastup za A reprezentaciju.

"Prvi utisci su fenomenalni, čuo sam mnogo o klubu, veliki klub i čast mi je što sam došao u klub koji ima dobre navijače i nadam se da ćemo biti u gornjem dijelu tabele ove sezone. Radio sam preko pauze, uvijek sam spreman bio u karijeri, sad još malo sa ekipom da se uklopim. Znamo se Matej i ja, dosta će mi pomoći, kad si u tuđoj državi dobro je imati nekog svog, ali sa svima ću biti najbolji. Navijači mogu očekivati prije svega golove i asistencije, dobre igre, želju za pobjedom i borbu za klub", rekao je Mirčevski.

Osim Makedonca, Željo je danas saopštio i da je s mladim napadačem Ognjenom Lauševićem (18) takođe potpisao ugovor, ali na dvije godine uz opciju automatskog produženja na još jednu.

Laušević je s "plavima" od prvog dana priprema i uspješno je prošao sav taj period.

Ognjen Laušević je rođen 11. oktobra 2005. godine u Beogradu. Igrao je za mlađe selekcije Partizana, Voždovca i Teleoptika. U prošloj sezoni je postigao 34 pogotka i bio je najbolji strijelac Prve omladinske lige Beograda.

"Osjećaj je odličan nakon dolaska u najveći klub u BiH. Želim se zahvaliti mom pokojnom menadžeru Raši Bebiću, koji je preminuo prije nekoliko dana, na svemu što je uradio i bez kojeg ne bih stigao do Želje. Za mene će mnoge stvari biti lakše nakon potpisa, probni period je bio težak, ali momci, ekipa i atmosfera, sve je super. Naježio sam se na prvoj utakmici, kad krene himna, osjećaj je odličan i neopisiv. Navijači mogu očekivati uvijek borbenog igrača, 300 posto na terenu, na treningu i nadam se da ćemo vratiti Želju gdje mu je i mjesto", izjavio je Laušević, a prenio zvanični sajt kluba.

(MONDO)