Uživo

Jovo Lukić sa dva gola osigurao prvu pobjedu Borca u Premijer ligi BiH!

Fudbaleri Borca rutinski su na Gradskom stadionu u Banjaluci savladali Slobodu u trećem kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Banjalučki Borac upisao je prvu pobjedu u novoj sezoni Premijer lige Bosne i Hercegovine!

U okviru trećeg kola, s obzirom da su prva dva meča odložena zbog nastupa u Evropi, crveno-plavi su rutinski savladali tuzlansku Slobodu na Gradskom stadionu.

BORAC - SLOBODA 2:0 (1:0)

Oba pogotka postigao je napadač Jovo Lukić, kojem su ovo bili prvi pogoci u novoj sezoni.

Najprije je u sudijskoj nadoknadi prvog dijela poslije centaršuta Marka Vukčevića glavom donio prednost, da bi u nastavku poslije akcije u tri poteza Stefana Savića i potom Nikola Srećkovića, sam na drugoj stativi pogodio mrežu za ovjeru prve pobjede u sezoni.

Vrijedi napomenuti da je i Sebastijan Erera zatresao mrežu Tuzlaka u 32. minutu kada je iskosa sa lijeve strane pogodio suprotan ugao Azira Muminovića, ali je pogodak poništen zbog ofsajda. Pomoćni sudija je podigao zastavicu, a njegova odluka je potvrđena i u VAR sobi.

Na žalost po gostujući tim, kasnije se povrijedio golman Muminović, pa je trener Marko Maksimović dobio novi problem iako ionako ima glavobolje oko sastava zbog povreda i administrativnih prepreka.

Ipak, večeras njegovi puleni protiv objektivno kvalitetnijeg protivnika nisu mogli mnogo. Borac je u svim parametrima igre bio bolji i zasluženo osvojio prva tri boda, što sigurno nije bilo lako nakon velikog evropskog uspjeha protiv Ki Klaksvika i razmišljanja o četvrtku i utakmici sa Ferencvarošem u Budimpešti.

Ali, crveno-plavi i šef struke Mladen Žižović su se iskazali i bili na visini zadatka. Mogla je doduše još poneka lopta da završi u tuzlanskoj mreži, bilo je i dosta šansi, ali sigurno niko od nekoliko hiljada Banjalučana nije nezadovoljan napustio Gradski stadion.

BORAC: Manojlović, Meijers, Pihler, Erera, Lukić, Čavić, Kulašin, Šušić, Savić, Vukčević. Trener: Mladen Žižović

SLOBODA: Muminović, Bratovčić, Hasanbegović, Ignjatović, Šero, Cvijanović, Dervišagić, Beganović, Hadžibeganović, Hadžanović, Haračić. Trener: Marko Maksimović.

NAJAVA

Crveno-plavi kreću od trećeg kola u prvenstvu BiH!

Zbog takmičenja u Evropi, koje je Borac uspješno prošao i osigurao plej-of Lige Evrope odnosno nastup u Konferencijskoj ligi, izabranici Mladena Žižovića nisu odigrali prva dva kola u domaćem prvenstvu, pa će prvi duel igrati Slobode.

Strateg Banjalučana nakon istorijskog uspjeha je pozvao na oprez protiv tuzlanske ekipe, koja je po njegovom mišljenju, može u ovakvoj situaciji da iznenadi ukoliko njegovi izabranici ne budu maksimalno skocentrisani i fokusirani na tri boda.

"Ne smijemo letjeti, u fudbalu nema prošlosti samo danas i sutra. Nadam se da ćemo biti svjesni važnosti utakmice, da otvorimo prvenstvo sa pobjedom", rekao je Žižović.

S druge strane, Tuzlaci koje s klupe predvodi Banjalučanin Marko Maksimović stigli su u Banjaluku prilično oslabljeni.

Zbog povreda Maksimović ne može računati na Aldina Hravanovića i Kemala Osmankovića, dok zbog administrativnih problema za utakmicu nisu u konkurenciji Mekić, Delimeđac, Žlibanović, Komiija.

23:04

- kraj

22:55

Još dva minuta nadoknade

22:50

HRELJA!

85. minut: Hrelja je za malo bio nepreizan poslije šuta iskosa sa desne strane. Gađao je suprotan ugao, ali lopta je prozujala metar iznad prečke. 

22:49

VRANJEŠ!

84. minut: Stojan Vranješ je dva puta pokušao, prvi put je Trako odbranio njegov udarac sa 25 metara, da bi u nastavku akcije, iskusni napadač šutirao glavom pored gola. 

22:45

Opet dvostruka izmjena Borca

80. minut: Umjesto Lukića i Savića na terenu su Vranješ i Đajić.

22:42

15 minuta do kraja

75. minut: Borac i dalje ima inicijativu, pokušava da dođe do trećeg gola.

22:36

Izmjene u Borcu

70. minut: Umjesto Srećkovića i Čavića na terenu su Karaklajić i Hasukić.

22:35

Povrijedio se golman Slobode

69. minut: Prilikom ispucavanja lopte, nezgodno je stao Azir Muminović i samo pao na travnjak. Izgleda da je u pitanju ozbiljnija povreda zbog koje neće moći da nastavi utakmicu. Umjesto njega na gol će Elvir Trako. 

22:30

Izmjene u oba tima

64. minut: Na terenu u dresu Slobode je Brazilac Talison umjesto Haračića, dok je Damir Hrelja ušao u ekipi Borca umjesto Kulašina.

22:28

Prvi korner za Slobodu na utakmici

63. minut: Husejinović je dobro centrirao, Hasanbegović nije bio precizan iz izgledne situacije. 

22:25

KULAŠIN!

60. minut: Bomba Kulašina sa ivice kaznenog prostora, ali je prošla tik pored stative. 

22:23

Žuti karton

59. minut: Požutio je drugi igrač Slobode Dubačkić. 

22:22

GOOOL!

56. minut: Mat u tri poteza! Borac vodi 2:0! Savić je uposlio Srećkoviča na lijevoj strani, a ovaj je na drugoj stativi pronašao Lukića, kojem nije bilo teško da sa dva metara ubaci loptu u mrežu! Gol je provjeren u VAR sobi, nije bilo nedozvoljene pozicije. 

22:17

Srećković!

52. minut: Srećković je prošao po lijevoj strani i iskosa centrirao snažno u peterac, ali Muminović na mjestu. 

22:10

Počelo je drugo poluvrijeme

46. minut: Nastavljen je duel u Banjaluci. Trener Tuzlaka je napravio dvije izmjene. U igri su Husejinović i Dubačkić umjesto Dervišagića i Bratovčića.

21:55

- poluvrijeme -

Poslije prvih 45 minuta Borac vodi protiv Slobode rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je u trećem minutu nadoknade Jovo Lukić. Banjalučani su desetak minuta ranije takođe preko Sebastijana Erere zatresli tuzlansku mrežu, ali je taj pogodak poništen zbog ofsajda. 

21:51

GOOOOL!

  45+3. minut: Borac je poveo! Poslije centaršuta Vukčevića sa desne strane, najviši u skoku bio je Lukić i pogodio mrežu Muminovića - 1:0.

21:48

Sudijska nadoknada

45. minut: Igraće se još pet minuta nadoknade, zbog provjere u VAR sobi, koja je trajala taman toliko. 

21:47

Finiš prvog poluvremena

45. minut: Tuzlaci su uspjeli dosad da izdrže, brane se organizovano i čekaju da se otvori neka prilika iz kontranapada.

21:40

Erera je pogodio mrežu, ali je pogodak poništen

Izvor: Arena Sport/ Printscreen

  32. minut: Erera je poslije akcije Savića dobio iskosa loptu i pogodio suprotan ugao, ali je arbitar Kesić poništio pogodak zbog ofsajda. Ipak, nakon gledanja u VAR sobi, koje je potrajalo pet minuta, odluka sudije je potvrđena i gol Borca je poništen.

21:31

Žuti karton za igrača Slobode

27. minut: Savić je pobjegao Hadžanoviću, koji ga je rukama vukao za dres i zaradio javnu opomenu.

21:26

Pihler

23. minut: Savić je napravio solo akciju i ostavio idealnu loptu za Pihlera, koji je sa 18 metara šutirao iznad prečke.

Savić je sjajno ostavio loptu za Pihlera koji šutira sa 18 metara, lopta ide preko gola Slobode.

21:25

Foto-galerija

21:21

Lukić

18. minut: Nova solidna prilika za crveno-plave, Srećković je centrirao ali Lukić nije dobro zahvatio loptu glavom. 

21:16

PIHLER!

14. minut - Nova prilika za domaće, nakon centaršuta iz kornera, Pihler je sa pet metara šutirao iznad prečke. 

21:15

ČAVIĆ!

13. minut: Prva šansa za Borac! Odlično je Kulašin promiješao nekoliko igrača, uposlio Čavića, ali je golman Muminović odlično reagovao i odbranio njegov šut iskosa sa desne strane. 

21:14

Početno ispitivanje snaga

10. minut: Zasad nema opasnosti ni šansi za golove. 

21:12

Žižović promiješao karte

U odnosu na evropske mečeve, u banjalučkoj ekipi u startnih 11 nema kapitena Srđana Grahovca, golmana Damjana Šiškovskog i defanzivca Juriha Karoline.  

21:09

Pogled sa zapadne tribine

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

21:01

Počela je utakmica

1. minut: Počeo je meč na Gradskom stadionu!

20:56

Loš start Slobode

U prve dvije utakmice, Tuzlaci su upisali poraze od Sarajeva (3:1) i Posušja (0:2).

20:49

Sudija iz Gradiške dijeli pravdu

Dragan Kesić iz Gradiške večeras će suditi utakmicu na Gradskom stadionu. Pomagaće mu Damir Lazić iz Brčkog i Bojan Makarić iz Bijeljine. U VAR sobi se nalaze Sabrija Topalović iz Zenice i Haris Halkić iz Sanskog Mosta.

20:43

SASTAVI

BORAC: Manojlović, Meijers, Pihler, Erera, Lukić, Čavić, Kulašin, Šušić, Savić, Vukčević. Trener: Mladen Žižović

SLOBODA: Muminović, Bratovčić, Hasanbegović, Ignjatović, Šero, Cvijanović, Dervišagić, Beganović, Hadžibeganović, Hadžanović, Haračić. Trener: Marko Maksimović.