Fudbal

Zvezda može direktno u Ligu šampiona zbog novog pravila: Srbija u padu, ali tu je "prečica" za spas

Crvena zvezda može direktno da se plasira u Ligu šampiona u slučaju da ispuni tri uslova. I to će biti dodatna motivacija igračima Vladana Milojevića.

Izvor: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Crvena zvezda je ovogodišnje učešće u grupnoj fazi (ili ligaškoj) Ligi šampiona obezbedila tako što je u plej-ofu izbacila norveški Bode Glimt, međutim zbog pada nacionalnog koeficijenta - srpskog šampiona naredne sezone očekuje daleko teži zadatak. Pali smo na 19. mesto i to znači da će šampion Srbije morati da počne kvalifikacije u drugom kolu, odnosno biće potrebno da izbaci čak tri ekipe kako bi se našao u eliti!

Međutim, ako Crvena zvezda bude šampion Srbije ima šansu i da prečicom dođe do Lige šampiona, među 36 najboljih ekipa u Evropi. Razlog leži u promjeni kvalifikacionih pravila za najjače evropsko takmičenje koje su na snazi od ovog ljeta, a koji su recimo omogućili već Šahtjoru da preskoči stres kakav nosi plej-of.

O čemu se radi? Ukoliko osvajač Lige šampiona preko svog domaćeg takmičenja obezbedi učešće u grupnoj fazi, "otvara" se jedno mjesto koje je sada rezervisano za prvaka države sa najvećim UEFA koeficijentom

Zvezda na "pol" poziciji za Ligu šampiona

Ranije smo viđali da prohodnost ima šampion države koja je "prva ispod crte" na UEFA listi, ali sada se prednost daje na osnovu klupskog koeficijenta. Zvezda je lane bila daleko zbog Šahtjora, Dinama i drugih klubova koji su postali prvaci svojih država i isto tako imaju "jači" koeficijent od nje, međutim u ovom trenutku - tim Vladana Milojevića je na "pol" poziciji da dobije direktno mjesto u Ligi šampiona. Naravno, tek smo na kraju septembra, mnogo ima da se igra, ali sada igrači Crvene zvezde imaju još dodatni motiv u Superligi i Ligi šampiona.


Ukupno pet timova ima bolji koeficijent od Zvezde na ovoj listi, ali niko od njih trenutno nije lider svog šampionata. Rendžers (55.000) zaostaje već pet bodova za Seltikom i Aberdinom, Šahtjor (48.000) kaska četiri za Dinamo Kijevom i Oleksandrijom, Dinamo Zagreb (48.000) je na istoj distanci u odnosu na Rijeku i Hajduk, kao i Salcburg (46.000) ispred kog trku vodi Rapid iz Beča. Što se tiče Olimpijakosa (41.000), oni su na tri boda zaostatka u odnosu na PAOK.

Važno je napomenuti da pobjeda u Ligi šampiona donosi dva boda, a remi jedan, što znači da Crvena zvezda (40.000) i te kako može još da se "popne" na ovoj tabeli, ako se već neko od protivnika "vrati" na prvo mjesto u domaćem prvenstvu. 

Po onome što trenutno vidimo u Superligi, teško će neko stići Zvezdu jer Partizanu beži 11 bodova (ima utakmicu više), ali sigurno je da na "Marakani" niko ne sme od Vladana Milojevića i da pomisli da slavi, potreban mu je maksimalno motivisan tim do kraja šampionata.