Fudbal

Čupavi žongler iz Barselone je novi Garinča (VIDEO)

Autor Nebojša Šatara

U "La Masiji" je stvoreno novo fudbalsko čudo, koje je oduševilo Španiju svojim žonglerskim potezima na terenu.

Izvor: X/Moorish

Adam Karual, mladi fudbaler Barselone (13) skrenuo je pažnju na sebe sjajnim driblinzima i žongliranjima koje su postale viralne na društvenim mrežama.

Takođe, dječak ima i prepoznatljivu frizuru, koja ga je izdvojila od drugih igrača katalonske ekipe, u kojoj igra već drugu sezonu.

Prošle sezone je igrao za tim do 12 godina B koji vodi Iban Tei, a ove sezone je dio tima do 13 godina pod vođstvom trenera Đordija Pome.

Karual je drugačiji igrač koji se trudi da poboljša i uklopi svoju igru vatrometa u stil Barse. Njegova sposobnost da dribla i dodiruje loptu na estetski način veoma je privlačna i izazvala je "bum" na društvenim mrežama.

Dječak je rođen u njemačkom Menhengladbahu, a prije dolaska u "La Masiju" nastupao je za Lurip, Borusiju i PSV Ajndhoven.
Razdaljina od 88 km između Menhengladbaha i Ajndhovena omogućila mu je da trenira i igra u Holandiji uprkos tome što živi u Njemačkoj. Prošlog ljeta njegova porodica, marokanskog porijekla, preselila se u Barselonu iz porodičnih razloga i Barsa je dobila snimke koje su privukle pažnju trenera. Pozvan je da trenira u Siudad Deportivo, gdje su prepoznali njegov talenat i odlučeno je da potpišu ugovor.

U svojoj prvoj godini u Barsi izložio je čitav arsenal detalja 'slobodnog stila', ali se njegov 100% ulični stil fudbala sukobio sa zahtjevima Barse. Nepoznavanje jezika je takođe bio hendikep. Nije pomogla ni povreda koja ga je četiri mjeseca udaljila od terena.

Uprkos svemu, Adam je počeo da shvata da njegova fudbalska priroda treba da se uklopi u ideju Barse i da je njegov napredak bio pozitivan. Adam želi da se poboljša i napreduje, a da ne izgubi ljepotu igre koja ga karakteriše.

Španski mediji prenose da Adamova igra neodoljivo podjeća na fudbal iz Brazila 60-ih. On je poput Garinče, koji je driblao rivale na magične načine.

Njegov fudbal je veoma estetski i upečatljiv, a posebna frizura mu ne pomaže da ostane neprimijećen. U Barsi brinu o njemu da ne izgubi svoj "šareni" fudbal, ali insistiraju da je ipak u pitanju kolektivni sport.

Aspekt koji nije sporedan je njegova taktička evolucija. Na početku sezone igrao je kao vezni igrač, Žordi Poma ga je sada postavio na lijevo krilo. Daleko od srca ekipe nema opasnosti da uspori igru, a kada dobije lopte na krilu, može slobodno da izmišlja.

Prethodne sezone nije bilo prenosa na TV-u utakmica njegovog uzrasta, a sada kad su u Španiji pogledali njegov prvi meč, potezi i tehnika Adamove igre su obišli svijet, a posebno su oduševljeni katalonski navijači.

Adam Karual je fudbaler sa najviše žongliranja u Barsinom omladinskom fudbalu još od Roberta Navara ili Tijaga Alkantare, koji su u mladosti pokazivali magiju u gotovo svakom dodiru.

(MONDO)