Fudbal

Njemačka bruji zbog Klopove izdaje: On hoće da bude selektor, a cijela zemlja ga napada

Jirgen Klop na čelu svih fudbalskih aktivnosti Red Bula.

Izvor: Graham Hunt / AFP / Profimedia

Jirgen Klop će od prvog januara 2025. postati zadužen za sve fudbalske aktivnosti u Red Bulu, a tvrdi fudbalski insajder Florian Platenberg. Preciznije, uloga doskorašnjeg trenera Liverpula bila bi da savjetuje klubove kojima je sponzor ovo energetsko piće.

Red Bul je pokrovitelj Lajpciga, Salcburga, Njujorka i  dva manja kluba iz Brazila i njima će Klop pomagati u raznim aspektima - treniranju, dovođenju novih trenera i njihovom razvoju, isto to važiće i za igrače, a baviće se i trenerskim strategijama. Prema informacijama, Klop je već potpisao višegodišnji ugovor, ali sa važnom izlaznom klauzolom. 

Odnosno, njemački trener će imati mogućnost da napusti posao "savjetnika" ukoliko dobije ponudu da postane selektor reprezentacije Nemačke. Klop se nada da fudbalski savez njegove domovine neće produžiti ugovor sa trenutnim trenerom Julianom Negelsmenom čiji angažman traje do ljeta 2026.

Javnost u Njemačkoj nije baš zadovoljna

Izvor: Phil Oldham / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mediji u Nemačkoj nisu baš blagonakloni prema Klopu. Kritičari kao argument navode da je Klop "izdao svoje ideale", a da je bio smatran za "posljednju zaštitu od modernog fudbala, trenera koji radi na pogon strasti koju pruža Enfild i Borusija Dortmund, a ne bezdušna korporacija". Takvo tumačenje proslavljenog trenera je zbog toga izazvalo veliku reakciju publike, pa je u nekim sredinama dobio titulu "izdajice".

Da ove optužbe nisu neosnovane govore i nekadašnje izjave Klopa. Njemački trener nije baš bio ludo zaljubljen u moderni fudbal, pa je jednom prilikom izjavio: "Novcem ne mogu kupiti sve što mi nedostaje, jer bi to bilo poput igranja igrice".

Klop je u trenerskoj karijeri vodo Majnc 05 od 2001. do 2008, potom je dugi niz godina bio trener Borusije, da bi od 2015. do 2024. vodio Liverpul. Sa Borusijom je dva puta osvojio Prvenstvo Njemačke (2011. i 2012), jedan Kup Njemačke 2012, kao i tri Superkupa (2008, 2013. i 2014). Sa Liverpulom je nastavio da niže uspjehe, pa je tako 2020. osvojio Premijer ligu, a godinu dana ranije Ligu šampiona.