Fudbal

"Njemačka je nivo iznad, ali protiv Mađarske nema alibija!" Kapiten "zmajeva" poručio: U ponedjeljak mora puno bolje!

Autor Dragan Šutvić

Edin Džeko, strijelac jedinog gola za BiH protiv Njemačke, analizirao je duel na "Bilinom polju".

Izvor: Hasan Bratic / AFP / Profimedia

Kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko postigao je, u meču trećeg kola Lige nacija protiv Njemačke, 67. gol u dresu sa državnim grbom.

Bio je, međutim, taj pogodak dovoljan samo za ublažavanje poraza u Zenici (1:2) na debiju Sergeja Barbareza pred domaćom publikom.

"Sigurno da je bilo dobrih stvari, ali i onih koje nisu, pogotovo dva gola koja smo primili. Koliko god znali da je Njemačka jaka i da iskoristi svaki momenat, moramo da priznamo da i mi moramo bolje u nekim situacijama. Sigurno da je ovo bila velika utakmica za dosta naših igrača, možda i najveća u njihovim mladim karijerama. Sigurno da nije bilo lako za igrati, ali mislim da su momci pokazali da su budućnost reprezentacije. Na ovome treba graditi budućnost ekipe", rekao je Džeko za BHT1, dodavši:

"Primimo treći gol, pa ga VAR poništi, pa primimo opet, pa ga opet poništi... Momci su pokazali karakter da se, bez obzira na sve, još jednom vratimo, zabijemo taj gol. Na kraju krajeva, bilo je sve otvoreno do posljednjeg minuta. Nažalost, nismo uspjeli ali idemo dalje, za tri dana je nova utakmica."

Izvor: Hasan Bratic/DeFodi Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Okršaji sa velikim rivalima u Ligi nacija, kakav Njemačka svakako jeste, odlična su priprema za predstojeće kvalifikacije za Mundijal 2026.

"Svaka utakmica donosi nešto novo, nešto pozitivno, ali i nešto negativno iz čega treba da se nauči. Nije lako igrati ove utakmice, bio sam i ja nekad mlad. Nekad se odsijeku noge, koliko god ti želio – tijelo ne da. Iako ima grešaka, tu su selektor i stručni štab da maksimalno poradimo na tome, da se isprave te greške i da se ne bi ponavljale u budućnosti. Pozitivna je stvar što odmah igramo za tri dana, sigurno da je to utakmica (protiv Mađarske, op.a.) gdje očekujemo pozitivniji rezultat. Treba biti realan i reći da je Njemačka malo veći nivo od nas, ali sa Mađarskom nema alibija. Sigurno da to mora da bude puno bolje."

Porazom od Njemačke, BiH je nastavila seriju loših rezultata. Na posljednjih 16 utakmica, upisala je, zaključno sa večerašnjom utakmicom, dvanaesti poraz.

"Sigurno da niko ne voili da gubi. Međutim, situacija je takva kakva jeste. Nismo slučajno promijenili toliko trenera i igrača, sve je to sa nekim razlogom. Ipak, ne volim da pričam puno o tome šta je bilo. Bilo je dosta nekih neočekivanih poraza, ali iz svega treba nešto naučiti. Mislim da smo na dobrom putu sa novim stručnim štabom, koji je unio dosta pozitivnih stvari. Mi smo tu da to slijedimo, da odradimo na terenu što zahtijevaju i vjerujem da će rezultati doći", zaključio je najstariji bh. reprezentativac.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)