Liga nacija

"Zmajevi" nikad nisu pobijedili Mađare, da li je vrijeme za prvi trijumf? (VIDEO)

Autor Nebojša Šatara

Selekcija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak uveče dočekuje Mađarsku u četvrtom kolu Lige nacija.

Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

BiH se do sada sa Mađarskom sastala pet puta. Dva susreta su bila prijateljska, a tri zvanična u kojima je Mađarska ostvarila dvije pobjede, dok su tri utakmice završene remijem, prenio je zvanični sajt Fudbalskog saveza BiH.

Prva dva susreta ovih selekcija bila su prijateljska. Na "lbert Florian" stadionu u Budimpešti 10. marta 1999. godine meč je završen rezultatom 1:1. Bosna i Hercegovina je povela golom Mehe Kodre u 39. minutu, a izjednačenje Mađarskoj donio je Bela Iljes golom iz penala u 65. minutu.

Istim rezultatom završena je i druga utakmica odigrana na "Bilinom polju" u Zenici 28. februara 2001. Ferenc Horvat je u 13. minutu pogodio za vodstvo Mađara, a konačan rezultat postavio je sadašnji selektor "zmajeva", Sergej Barbarez u 22. minutu.

U okviru kvalifikacija za EURO 2008 Bosna i Hercegovina je dočekala Mađarsku na "Bilinom polju" 6. septembra 2006. Gosti su slavili rezultatom 1:3. Zvjezdan Misimović je iz penala u 64. postigao jedini gol za "zmajeve", dok su za Mađarsku pogađali Šabolc Hušti iz penala u 36, Zoltan Gera u 46. i Pal Dardai u 49. minutu.

Revanš je odigran na stadionu "Sostoi" u Sekešfehervaru 8. septembra 2006. kad je Mađarska pobijedila 1:0 golom Zoltana Gere iz jedanaesterca u 39. minutu.

Bosna i Hercegovina se sa Mađarskom sastala u okviru UEFA A Lige nacija na "Puškaš Areni" 10. septembra ove godine i taj susret je završen rezultatom 0:0.

U šestom međusobnom duelu, BiH i Mađarska će sutra uveče od 20.45 časova opet odmjeriti snage, a biće to i prilika da "zmajevi" zabilježe prvu pobjedu.

Vrijeme je...

Glavni sudija meča u Zenici je Entoni Tejlor iz Engleske, a pomagaće mu zemljaci Geri Besvik i Adam Nan. Četvrti sudija je Deren Ingland, dok će u VAR sobi biti Dejv Kut i Konstantin Hacidakis.

(MONDO)