Fudbal

Ko je Gvida, sudija utakmice Totenhem - Zvezda: Oprez, čovjek je u formi!

Autor Nikola Janković

Nekadašnji "vunderkind" italijanskog fudbala, koji je sa 15 godina vodio prvu utakmicu u životu, pokazao je 17 žutih i tri crvena kartona, uz dva penala, na posljednje tri utakmice u Seriji A i Ligi Evrope.

Izvor: MN PRESS

U utorak uveče u 21 čas po srednjeevropskom vremenu, znak za početni udarac na "Vajt hart lejnu" daće nekadašnji "vunderkind" italijanskog fudbala, Marko Gvida.

Najmlađi sudija koji je dostigao "profi" nivo, odnosno debitovao u Seriji A i Seriji B, određen je za glavnog arbitra utakmice 3. kola Lige šampiona između Totenhema i Crvene zvezde.

Radi se o jednom od najpoštovanijih sudija na Apeninima, ali i čojveku koji voli da "duva" u pištaljku i koji se uoči puta u London nalazi u "zavidnoj" formi: Gvida je na posljednje tri utakmice u Italiji i Evropi pokazao 17 žutih i tri crvena kartona, uz dva dosuđena penala.

Italijan je seriju započeo u Humskoj na utakmici Lige Evrope između Partizana i AZ Alkmara, tokom koje je pokazao direktan crveni karton za štopera gostiju Johana Svensona zbog faula nad Takumom Asanom u čistoj gol šansi.

Potom, start nad Umarom Sadikom okarakterisao je kao povod za najstrožu kaznu, što je Bibras Natho iskoristio za izjednačujuć pogodak.

Uslijedile su utakmice "kalča" Torino - Milan (2:1) i SPAL - Parma (1:0) na kojima je je podijelio devet i šest žutih kartona, pokazao po jedan crveni na oba susreta i dosudio jedan penal.

Njegovi pomoćnici biće Filipo Meli i Ćiro Karbone, četvrti sudija je Mauricio Marijani, dok će u VAR sobi Đanluka Roki.

To nije čudo, jer se 38-godišnjak iz okoline Napolija, koji je prvu utakmicu u karijeri vodio sa 15 godina, uveliko dokazao kao jedan od onih sudija koje ne oklijevaju mnogo. Od debija na UEFA i FIFA nivou, a tome ima više od pet godina, Gvida je dosudio 15 penala (10-5 u korist domaćina) i isključio desetoricu igrača (3-7 u korist gostiju).

Dva puta nagrađivan za dostignuća u nižim i profesionalnim ligama u Italiji, Gvida je debitovao u Seriji A sa svega 28 godina, sudijski poziv je jedino čime se bavi u životu, a nakon što mu je derbi Milan - Juventus dodijeljen još u martu 2014…

...u novembru iste godine debitovao je i u "Derbiju dela madunina" i potom sudio najveći gradski derbi u zemlji još tri puta, od čega dva puta uzastopno.

Gvida je 11 godina vodio utakmice mlađih kategorija, amaterskih i nižih liga do 21. avgusta 2009. i debija u Seriji B: Albino Lefe - Vićenca 2:2.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.