Fudbal

Ko su najbolji golgeteri Evrope u aktuelnoj sezoni?

Autor mondo.ba

Ove fudbalske sezone, najboji strijelac je napadač Bajerna Robert Levandovski sa fantastična 33 gola iz 28 utakmica.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poljski centarfor iz bavarskog kluba je ove sezone nezaustavljiv sa pet pogodaka viška u odnosu na kapitena rimskog Lacija Ćiru Imobilea, koji je u prosjeku od jednog gola po utakmici - 28 iz 28.

Nakon napadač nebesko-plavih, slijedi centarfor RB Lajpciga Timo Verner sa 25 pogodaka iz 29 mečeva, na četvrtoj poziciji je mladi Francuz Kilijan Mbape iz Pari sen Žermena (22/26), a listu od Top 5 najefikasnijih igrača Evrope zatvara Kristijano Ronaldo (22/27).

Na šestom mjestu je Argentinac iz Mančester sitija Serhio Kun Aguero (21/25), sedmi je Raul Himenez iz Vulverhemptona (20/38), potom slijedi još jedan "građanin" iz Mančestera Rahim Sterling (20/35), te Interov napadač Romelu Lukaku sa 20 pogodaka iz 29 mečeva.

A tek na 10. poziciji u ovoj sezoni po efikasnosti je zvijezda Barselone Lionel Mesi sa učinkom od 19 golova iz 24 utakmice.

Levandovski je od svih nabrojanih u najboljoj formi i samo još zaostaje za slavnim golgeterom Gerdom Milerom na vječnoj listi najbojih strijelaca.

Prošle godine je prestigao i svog nekadašnjeg trenera u Bajernu Jupa Hajnkesa u Bundesligi, pa je 74-godišnji stručnjak tom prilikom rekao u njemačkoj štampi da "Levandovski zaslužuje da ga prestigne".

"Imao sam privililegiju da sarađujem sa Robertom. Ono što me je impresioniralo je njegova profesionalnost, ambicioznost, strast, igra i kondicija. Pokazao je, posebno ove sezone, da je igrač svjetske klase", rekao je Hajnkes.

Gledano po ligama, najzastupljenije su engleska Premijer liga i Serija A sa po trojicom golgetera, potom slijedi Bundesliga sa dva igrača, te po jedan iz španske Primere i francuske Lige 1.