Fudbal

Trend se širi: Trener Brajtona dobrovoljno pristao na smanjenje plate

Autor Pavle Knežević

Počelo je trenerom Bornmuta. Već imamo drugi primer...

Izvor: Guliver, Charlie Crowhurst/Getty Images Europe

Trener Brajtona Grem Poter sledio je primer Edija Haua tako što je dobrovoljno pristao da mu se smanji plata tokom pandemije virusa korona.

Trener Bornmuta Hau postao je u sredu prvi trener u Premijer ligi koji se odrekao većeg dela primanja, a izgleda da se taj trend sada širi.

Osim Potera, istu odluku doneli su tehnički direktor kluba Dan Ašvort i izvršni direktor Pol Barber. Sva trojica su pristala na "značajno" smanjenje plate u naredna tri meseca.


Treba reći da su ova trojica uputila identičan predlog predsedniku Albiona Toniju Blumu, ali je on to odbio.

Sada, međutim, posle daljih pregovora ove četvorice u prethodna 24 sata, usvojena je odluka kojom se podržavaju Blumovi "značajni napori da zaštiti sve poslove u klubu i dobrotvornoj organizaciji", preneo je San Barberove reči.

"Ovim korakom smo se Grem Poter, Dan Ešvort i ja pobrinuli da niko od našeg esencijalnog osoblja ne dobije smanjenje plate tokom nesigurnog perioda za naš posao. Pristali smo dobrovoljno na smanjenje plate za april, maj i jun", navodi se u Barberovoj poruci osoblju.

"Mislimo da imamo sreće što radimo u najboljem interesu kluba u najteža vremena i zato je potpuno odgovarajuće da odigramo vrlo malu ulogu u smanjenju finansijskog tereta za Tonija", dodao je on.

Poter je dodao da je ovo za njega bio najnormalniji postupak jer je Blum bio jako dobar prema njemu.

"Znam pod kakvim je pritiskom kao predsednik i sa kakvim izazovima se suočava. Ovo je mala stvar koju možemo da uradimo, ali je važna ponuda. Toni kao Toni, zahvalio nam se tada, ali je odbio ponudu, rekavši da se radi na stvarima. Kako se stvari razvijaju, međutim, mislim da smo doneli pravu odluku", rekao je Poter.

A šta će fudbaleri reći na sve ovo?

"Svesni su situacije. Siguran sam da su spremni da pomognu klubu, ali to je na njima. Moraju sami da donesu takvu odluku. Ja sam svoja osoba, sam sam doneo odluku za sebe i svoju porodicu i zbog toga gde se nalazi u klubu. Na igračima i njihovom sindikatu je da odluče za sebe", rekao je Poter.