• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poruka klubovima: Sramotni ste, prvo smanjite ogromne plate svojih igrača!

Autor mondo.rs

Predlog vlasnika Totenhema da se engleskim fudbalskim klubovima smanji porez zbog korona virusa i svih posledica koje sa sobom nosi ova epidemija, razbesneo političare u Velikoj Britaniji.

 Vlasnik Totenhema Poruka klubovima: Sramotni ste, prvo smanjite ogromne plate svojih igrača! Izvor: AP Photo/Michael Sohn/Tanjug

Ideja pojedinih fudbalskih klubova u Englskoj da im vlada smanji porez, razbesneo je političare. Ova ideja potekla je od londonskog Totenhema, koji je najavio da će aplicirati za dobijanje sredstava iz vladinog fonda za finansiranje plata zaposlenima u klubu koji nisu fudbaleri.

Prema tom planu vlade, preduzeća će dobijati određena sredstava za finansiranje plata zaposlenih koji nisu u mogućnosti da rade trenutno zbog epidemije korona virusa.

Možda će vas zanimati

U tu šemu je probao da se "ubaci" i Totenhem, što je naišlo na osudu u javnosti, a pre svega političara.

To je prilično naljutilo ne samo političare, nego i dobar deo javnosti, koji smatraju da su fudbalski klubovi, pogotovo oni iz Premijer lige, poslednji koji bi smeli i koji bi trebalo da traže tako nešto.

Odgovor na ovu ideju bio je žestok: "Pre nego što tražite novac poreskih obveznika, trebalo bi da smanjite plate svojim skupocenim zvezdama!".

Vlasnik Totenhema Danijel Levi izjavio je da će smanjiti primanja za 550 zaposlenih (koji nisu igrači) u aprilu i maju, a da će iz državnih fondova tražiti 20% sredstava da to "pokrije" ili nadomesti. Ova ideja potekla je istog dana kada je otkriveno da je Levi zaradio dodatnih tri miliona funti.

Fudbal je stao u Engleskoj (i, naravno, ne samo u Engleskoj), tako da su klubovi u problemu. Ali, kada vidite koliko zarađuju fudbaleri... Na primer, prva "violina" tima Hari Kejn zarađuje čak 200.000 funti nedeljno, a golman Igo Loris 100.000 funti.

Dakle, kada znate ovaj podatak, a reč je o samo dva fudbalera, onda je razumljiv bes i političara i dobrog dela javnosti. Ili dodatni podatak: imovina jednog od većinskih akcionara Totenhema, biznismena sa Bahama, Džoija Luisa, procenjuje se na 4 milijardi funti!

Otuda i bes onih koji odlučuju u državi i koji poručuju klubovima da prvo smanje primanja igrača, pre nego što "iseku" plate ostalim zaposlenima ili još gore da zatraže novac iz javnih fondova, koji pune poreski obveznici.

"Pre nego što stavite ruke u ovu kasu koju pune poreski obveznici, vi veliki momci iz Premijer lige ttrebalo bi da napravite neke dogovore sa svojim zvezdama!", poručio je poslanik Džulijan Najt iz redova Konzervativne partije.

Optužio je i engleske klubove za nedostatak morala.

Još jedan poslanik, Stiv Brajn, inače navijač Totenhema, kako je rekao, takođe je pozvao klubove i fudbalere da pokažu više moralne odgovornosti u celoj situaciji nastaloj zabog pandemije korona virusa.

I laburista Dejvid Lemi odbrusio je bogatim fudbalskim klubovima: "Javnost sa pravom očekuje od dobro plaćenih fudbalera klubova iz eltinog ranga, da podmetnu svoja leđa i preuzmu deo tereta zbog finansijskih gubitaka klubova. A ne da se 'krešu' plate čistačicama, onima koji održavaju terene, obezbeđenju...".

Gradonačelnik Londona Said Kan takođe je imao jasnu poruku:

"Fudbaleri koji su izuzetno dobro plaćeni treba da budu prvi koji će se žrtvovati, a ne oni koji rade u klubovima druge poslove a čija plata nikada neće biti ni približno ista kao tih zvezda".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC