Fudbal

Bivši čelnik Liverpula: Klopov tim će postati dinastija!

Autor Pavle Knežević

"Ako ne ove, titulu sigurno osvajamo sledeće godine"

Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Liverpul je ove sezone bio bez dileme najbolji klub u Engleskoj i samo ga je viša sila, pandemija virusa korona, sprečila da osvoji prvu titulu posle punih 30 godina. Za sada se, međutim, ne zna kada će se i u kom formatu nastaviti liga i "crveni" "overiti" titulu.

Kada je u pitanju bivši prvi čovek Liverpula, Ijan Er, jedna stvar je sigurna - ovaj tim izrasta u "dinastiju" i na putu je da uradi ono što su radile slavne generacije sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka.

Možda će vas zanimati

"Navijam za Liverpul duže od 50 godina i uvek sam ljudima govorio da mi nikad ne radimo stvari na lakši način", rekao je Er, sadašnji izvršni direktor Nešvila iz američkog MLS-a.

"Setite se samo Istanbula, finala Liga kupa iz 2012, Barselone prošle godine...To je Liverpulov način, od određenog nivoa. Stvari će se ove sezone srediti i oni će osvojiti trofej ili neće, ali šta god da se desi, vratiće se. Ako ne bude ove godine, biće sledeće. Jirgen i ostali će reći 'samo napred' ako bude trebalo da čekaju", rekao je Er za Miror.

Kada su Liverpul kupili Amerikanci, to je izazvalo mnogo bure i negodovanja širom sveta, ali Er je podsetio da su oni od početka govorili da je cilj da se klub vrati na staze stare slave, kada je bio najtrofejniji u Engleskoj.

"Setite se samo prošle godine, bili smo toliko blizu titule (ostali bez nje u poslednjem kolu), a osvojili smo Ligu šampiona. Onda smo osvojili Superkup i Svetsko prvenstvo klubova, a klub je bio na putu ka tituli. Te stvari se ne rade ako nemate čvrst tim i snažnu osnovu", rekao je Er.

A kada te stvari postoje…

"One ne nestaju preko noći. Ovaj tim Liverpula je vrlo mlad u poređenju sa mnogo drugih ekipa i u prelaznom roku neće morati mnogo da menja zbog starosti ili ugovora. Da li će im biti ispravno dozvoljeno da osvoje ligu ove godine - šta bude, biće. Ali, ne sumnjam da će se to desiti sledeće sezone ako ne ove", rekao je Er.

Liverpulu u poslednjih devet kola fale samo dve pobede da bi i matematički osvojio titulu, pošto trenutno ima 25 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Mančester siti.

Nešvil je ove sezone debitovao u MLS, ali je to takmičenje prekinuto posle samo dva kola.