Fudbal

Ajaks popustio - Onana kao Pike i Fabregas, u igri i Engleska i Francuska

Autor mondo.ba

Golman Ajaksa mogao bi ovog ljeta da se vrati u Barselonu na velika vrata, ali moguće je da krene i za nekim od svojih saigrača...

Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Fantastična ekipa Ajaksa koja je proteklih par godina oduševila fudbalski svijet polako se osipa, a nakon Frenkija De Jonga, Mathijsa de Lihta i Hakima Zijeha, sljedeća zvijezda koja bi trebala da napusti Amsterdam je Andre Onana.

Kamerunski golman već par godina na meti je velikih klubova, Ajaks je dugo odolijevao i pritom nizao uspjehe u Holandiji i u Evropi gdje je dogurao do polufinala Lige šampiona, ali je sada vrijeme za rastanak.

 Holandski gigant spreman je da pusti Onanu i dobro zaradi, a zainteresovanih je više nego dovoljno.

Tamnoputi golman na meti je nekoliko velikih evropskih klubova i moraće da se odluči da li želi da se vrati "kući" u Barselonu ili krene putem svojih saigrača iz Ajaksa.

Andre Onana proveo je pet godina u omladinskim kategorijama Barselone prije nego što je 2015. godine stigao u Amsterdam, a sada bi mogao da se vrati na Kamp Nou na velika vrata, kao što je bio slučaj sa Žerarom Pikeom i Seskom Fabregasom, koji su poslije "La Masije" morali da se prvo dokažu u Mančester junajtedu, odnosno Arsenalu.

Katalonci još uvijek nisu produžili ugovor sa Markom Ter Štegenom i navodno bi Onana bio dobra zamjena ukoliko Nijemac ne ostane na Kamp Nou, a sam Kamerunac ne bi imao ništa protiv da se vrati u Barselonu.

"Barselona je moja kuća i ako budem morao, vratiću se", rekao je Onana, ali i dodao da je još uvijek golman Ajaksa i da treba sačekati kraj sezone.

Katalonija nije jedina opcija za Kamerunca, koji je ranije izjavljivao da ga privlači engleska Premijer liga, a za njega su zainteresovana dva londonska kluba.

Jedna od opcija je da krene putem nekadašnjeg igrača Ajaksa, Kristijana Eriksena i potpiše za Totenhem, a druga da pređe u Čelsi, zajedno sa Hakimom Zijehom, koji je već potpisao za "plavce".

Ni tu nije kraj. Naprotiv.

Na listi klubova koji jure Onanu je i Pari sen žermen. Iako bi Kamerunac bio rezerva Kejloru Navasu, francuski "L 'Ekip" tvrdi da je on veoma zainteresovan da preseli u Pariz, što je navodno priznao i jednom svom bliskom prijatelju.

Ukoliko ode na "Park prinčeva" Onana će se pridružiti svom bivšem saigraču, mladom defanzivcu Mičelu Bakeru, koji je prošlog ljeta iz Ajaksa otišao u PSŽ.

 Nema sumnje da bi se brzo uklopio u Francuskoj s obzirom da mu je francuski maternji jezik, a Onana vjeruje da bi se tokom narednog perioda mogao da izbori sa gotovo deset godina starijim Navasom za mjesto među stativama.

Borba je počela, a ko god pobijedi u ovoj trci, najveći dobitnik biće Ajaks jer bi trebao da inkasira oko 30 miliona evra za momka koji je prije samo pet godina stigao iz Barselona za samo 150.000 evra.