Fudbal

Legendarni Italijan u devetoj deceniji: Počeo je produžetak...

Autor mondo.ba, agencije

"Ne žalim ni za čim - osim za prijateljima kojih više nema", rekao je Đovani Trapatoni

Izvor: CLAUDIO VILLA/GETTY IMAGES EUROPE

Đovani Trapatoni, proslavljeni italijanski fudbalski stručnjak, priznao je, u razgovoru za tamošnje medije, da ga tužnim čine dani bez fudbala.

Trapatoni, koji je tokom blistave karijere osvajao šampionske titule u četiri evropske zemlje (Italiji, Njemačkoj, Portugalu i Austriji), stekao je slavu na međunarodnoj sceni sa Juventusom, koji je tokom dva mandata odveo do šest internacionalnig trofeja.

"Nedostaje mi fudbal, tužan sam bez njega, sport je život i radost. Ni svjetski ratovi ga nisu potpuno zaustavili i zbog toga moramo da shvatimo ozbiljnost problema. Fudbal je najjednostavnije i najmoćnije sredstvo za ujedinjavanje mladih iz cijelog svijeta. Ta igra prevazilazi sve granice i ideologije, čak je i iznad politike", rekao je 81-godišnji Trapatoni, koji je posljednji angažman imao na klupi reprezentacije Irske, koju je predvodio pet godina – od 2008. do 2013. godine.

Jedan od velikana fudbala na Apeninima ne žali ni za čim u životu, osim za prijateljima kojih više nema.

"Još uvijek sanjam da igram fudbal i treniram. Imao sam srećan život, zahvalan sam Bogu na tome, i zaista ne tražim ništa više. Nemam za čim da žalim, osim za prijateljima koji su otišli. Nakon 80 godina, ovo je kao ulazak u produžetak", zaključio je Trapatoni, koji je gotovo cijelu igračku karijeru proveo u Milanu.

Trenerskim poslom počeo se baviti upravo u ovom klubu 1974. godine, a najveće uspjehe je ostvario 1985. godine kada je sa Juventusom osvojio tadašnji Kup šampiona.

Uz to sa "starom damom", koju je trenirao od 1976. do 1986. i od 1991. do 1994. godine, ima i šest titula šampiona i dva Kupa Italije.

Kasnije je osvajaotrofeje vodeći Inter, Bajern Minhen, Benfiku i RB Salcburg.

Bio je još trener Kaljarija, Fiorentine i Štutgarta, a osim Iraca, selektor je bio i u matičnoj Italiji.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.