Fudbal

Rizik veliki, ali nemamo kud - evo šta misle stručnjaci o povratku fudbala!

Pozvali smo lekare, trenere i ljude zadužene za kondiciju u našim klubovima. Ovo je njihovo mišljenje o nastavku sezone...

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Fudbal će se JOŠ igrati ovog proleća u Srbiji.

U sredu su čelni organi Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice klubova Superlige doneli odluku da se "bubamara" na domaćim terenima ponovo zakotrlja 30. maja. Ali, ne po modelu koju je utvrđen pre početka takmičenja, već bez plej-ofa i plej-auta, po skraćenom sistemu sa samo četiri kola.

Izvršni odbor FSS još nije tačno definisao kako će izgledati sledeća sezona, ali je jasno da ispadanja iz elitnog ranga neće biti i da će gotovo sigurno u sezoni 2020/2021 ona brojati dva ili četiri kluba više.

"Svi smo motivisani i jedva čekamo nastavak takmičenja", poručili su iz Bačke Topole, ali iz još nekih superligaša.

Zvanične utakmice krajem maja i u junu predstavljaju nagoveštaj povratka u normalan život posle dva meseca izolacije zbog pandemije korona virusa i samo zbog toga u TSC-u mogu da budu motivisani. Jasno je, kod većine sa minimumom takmičarskog žara. Doduše, osim Partizana i Vojvodine u borbi za drugo i TSC-a i Čukaričkog za treće mesto, sve ostalo neće imati nikakvog smisla u četiri kola i mečevi će više ličiti na pripremne nego prvenstvene. Sve to, naravno, pod uslovom da ne bude ispadanja iz lige.

Uostalom, mnogi u tim utakmicama vide priliku da se što bolje spreme za narednu sezonu i evropske izazove, jer će vremenska razlika između završetka aktuelnog i početka narednog prvenstva biti oko 35 dana i manja, što znači da će vremena za odmor biti svega desetak dana. Poslednja utakmica ove sezone trebalo bi da bude finale Kupa, koje je zakazano za 24 jun, a sledeći šampionat trebalo bi da počne 25. jula.

Insistiranje da se sezona završi na terenu vrlo lako može da izazove ozbiljnu štetu po zdravlje igrače, a kasnije da se odrazi i na rezultate.

Superligaši će praktično za šest meseci sprovesti tri pripremna perioda. Zimski je prošao, trenutno su u vanrednom prolećnom, pa već početkom jula sledi letnji. S tim što će vremenska razlika između dva poslednja biti najmanja moguća. To je situacija u kojoj se niko do sada nije našao i koja nameće brojna pitanja, pre svega o zdravlju fudbalera i njihovoj formi.

Prethodnih dana razgovarali smo sa stručnjacima iz Partizana, Vojvodine, Radnika i Čukaričkog, koji su nam izneli svoje stavove. U jednom su saglasni, rizik je veliki, a oni će učiniti sve da ne dođe do povreda usled preopterećenja i nakon pauze od skoro dva meseca. Takođe, bitno je napomenuti da je zbog još aktivnih mera, normalno sprovođenje treninga onemogućeno, što dodatno limitira rada i komplikuje celu situaciju.

Klubovi su angažovali timove stručnjaka u rešavanju ovih problema.

...

FK PARTIZAN - dr Sead Malićević

Izvor: VM/© MN press, all rights reserved

Partizan u svom sastavu ima ozbiljnu ekipu stručnjaka koja je odmah pristupila traženju najboljih načina da se rizik od povreda i preopterećenja smanji na zanemarljiv, a zbog dugog perioda samoizolacije u rad sa ekipom uključiće se i psiholog.

"Jako je teško. Veoma veliki rizik je da se u takvom radu napravi greška, najpre zbog toga što se radi o velikoj grupi pojedinaca i jasno je da oni svi ne reaguju na trenažne stimulanse na isti način. Nešto što je bezbedno za jednog, ne mora da bude bezbedno za drugog", počeo je iskusni doktor crno-belih.

Struka u klubu iz Humske svakodnevno razgovara i dogovara oko načina na koji će se sprovesti pripreme i treninzi. U rad su uključeni svi iz stručnog štaba, od trenera, do medicinske službe.

Koje su povrede najčešće?

"Opasnost od povreda u pripremnom periodu je uvek ista i one se odnose na tetive, koje najčešće i najviše stradaju zato što je u pitanju prelaz iz jednog oblika aktivnosti u drugi. Takođe, i obuća se menja. Veoma ćemo voditi računa o tome. Tradicionalno se tokom priprema javljaju zapaljenja tetiva, beskontaktne povrede mekih tkiva mišića, ligamenata... Mi ćemo se maksimalno truditi da ih izbegnemo", objasnio je doktor Malićević.

"Problem rešavamo tako što se dogovaramo na koji način ćemo sprovesti trenažni proces. Mi u Partizanu, na sreću, imamo ozbiljne stručnjake u timu. Imamo trojicu stručnjaka za fizičku sremu i nas nekoliko iz ostalih struka zajedno radimo na programu koju bi trebalo da poštedi celu grupu od preopterećenja i da na taj način smanjujemo rizik od eventualnih povreda", naveo je dr Malićević.

Za početak će se forma bazirati na osnovu važnosti utakmica, odnosno u prvom planu biće utakmice u Kupu.

"Tako je. Imamo ljude koji veoma dobro poznaju periodizaciju treninga i, ne prema informacijama koje sam čuo i načuo, već u procesu u kojem i sam učestvujem, svestan sam da se u sledećem periodu, dve ili tri nedelje, prvo podigne opšta fizička pripremljenost, a kada se kasnije ta baza formira da se krene ka pojedinačnim utakmicama. Oni dobro znaju kako se to radi, a mi ćemo sve činiti u postupcima oporavka, ali i u ishrani i suplementaciji".

Igrači Partizana su tokom perioda samoizolacije radili po preporukama kondicionog tima trenera, tako da su na početak priprema stigli u fizički u odličnom stanju.

"Vrhunsko je stanje igrača. Već smo imali opšte medicinske preglede i testirali se i na prisustvo virusa u organizmu. Videli smo da i pored nenormalno dugačke i u pogrešno doba godine, pauza nije ostavila posledice, a to bi trebalo i da potvrdimo u sledećim danima. U trenažnom procesu će morati da se ide jako pažljivo i postepeno. Dobra stvar je što šef stručnog štaba Savo Milošević to veoma dobro razume i on želi da rizik bude nula, ne mali, već nula. Samim tim nama veoma pomaže, jer nema imperativa već možemo postepeno, pažljivo i pametno da radimo".

Crno-beli nisu imali problem ni sa viškom kilograma, koji često ume da se pojavi prilikom dugačkih pauza.

"Ne, vežbali su i trošili se. To su samosvesni momci, mi smo stalno bili u kontaktu s njima. Trenažni program koji su im davali naši stručnjaci doprineo je takvim rezultatima. Možda neko i ima jedan kilogram više u odnosu na januar, ali to je smešno, taj kilogram može da se dobije i za jedan dan..."

Psihičko stanje u timu je...

"Mi ćemo verovatno već sledeće nedelje angažovati jednog od najznačajnijih profesora sportske psihologije koji će uraditi jednu bateriju testova, koja bi trebalo da pokaže da neko nema nešto skriveno. Biće to jako opsežno testiranje na svih 25 igrača, ali i na 18 ljudi koji su uz ekipu", rekao je dr Sead Malićević.

...

FK VOJVODINA - kondicioni trener Saša Seremedi

Izvor: VM/© MN press, all rights reserved

Kondicioni trener Saša Seremedi vodio je brigu o fudbalerima Vojvodine tokom skoro dvomesesečne pauze koristeći se modernom tehnologijom. Prilagođavali su se u hodu i posle odmora ušli u poslednju fazu od tri sedmice koja je bila rezervisana za veći obim rada.

Seremedi je putem video-linka strogo kontrolisao svaki pojedinački trening, brinuo i o psihološkoj stanju fudbalera, a kako kaže u klubu su bili spremni i na "najgori mogući scenario".

Kada to kaže, misli na informacije koje su provejavale u javnosti da će "restart" Superlige doneti svega dve nedelje zajedničkih priprema, kao i prvobitni format od 11 kola do kraja, da bi na kraju doneta odluka da će između okupljanja i prve utakmice (od najmanje četiri) proteći oko 25 dana.

"Kada sve to saberemo, očekivali smo da igrači u sportski centar stignu na zadovoljavajućem nivou, pa čak i adekvatnije spremni u pojedinim aspektima na koje smo stavili akcenat u izolaciji. Proizvod je veoma jasan, igrači su u dobrom stanju, baš onakvom kakvom treba da budu 3 sedmice pred prvu takmičarsku aktivnost koja za nas ima veliki značaj", kazao je Seremedi za MONDO.

Naravno, nije sve idealno. FSS zbog pandemije korona virusa ima stroge propise koji podrazumevaju da svega devet igrača može da radi na istom terenu uz trenera i dva člana stručnog štaba.

"Trenutne mere značajno otežavaju rad", kazao je Semeredi i dodao da Vojvodina nema organizacionih problema jer u "Vujadinu Boškovu" ima šest terena i osam svlačionica.

"Međutim, fudbal je ipak igra sa 22 igrača na terenu, i ja sam veliki zagovornik da se fudbaler ne može pripremiti za kvalitetan takmičarski nastup bez igre, koja u tim dimenzijama i baš tom odnosu snaga stvara specifične uslove kao što su specifični taktički zahtevi, osećaj za vreme i prostor, te donošenje odluka u skladu sa realnom situacijom iz igre. U tom smislu, ove mere ne bi smele potrajati, jer ekipa ipak mora jedan deo vremena da posveti igrama na srednjem i velikom prostoru sa većim brojem igrača. 9 igrača na terenu jeste korak napred u odnosu na prethodno stanje, ali daleko od dovoljnog za vrhunsku pripremu jedne ekipe".

Od kada je sporadično počeo da se spominje nastavak takmičenja - mogli smo da čitamo o "magične tri nedelje" koje su dovoljne da bi se igrači pripremili posle duge pauze.

Da li je zaista tako?

"Nakon pauze od 50 dana - tri sedmice nikako nije dovoljno. Veliki broj faktora je tu prisutan da bi se lako da odgovor - količina i tip aktivnosti u izolaciji, prethodni status igrača i drugi. Moje subjektivno mišljenje je da 4 nedelje predstavljaju minimum kako bismo odigrali prvenstvenu utakmicu, a i tada će rizik od povreda biti povišen, a performans ekipe tokom 90 minuta na terenu veoma upitan", kazao je Seremedi i rekao da je posle zvanične odluke FSS zadovoljan jer se pokazalo da ekipa ima kvalitetnu osnovu i da će, uz smanjen rizik, biti spremna da nastupi 30. maja.

Svi strahuju od povreda u ovom periodu i Seremedi ističe u Vojvodini imaju dvojicu specijalista za fizičku pripremu i uigran medicinski tim, a žele da na minimum svedu "nekontaktne povrede mekih tkiva".

"Pored prevencije, uspeli smo veoma efikasno da saniramo neke ranije povrede, te je u ovom momentu svih 28 igrača u punom pogonu. Ključ je individualizacija, kontinuirano praćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg opterećenja, a vrh ledenog brega jeste odlična komunikacija i najviši nivo uzajamnog poverenja", naveo je Seremedi i osvrnuo se na ono što sledi posle mesec dana fudbala.

Kako će izgledati pripreme za narednu sezonu kada se završi takmičarska 2019/20 krajem juna?

Seremedi ističe da je situacija "veoma unikatna" i da će novi format takmičenja uticati na "strategije rada" u Superligi, a da će pod najvećim opterećenjem biti oni, koji poput Vojvodine, imaju ambicije na dva, odnosno tri fronta.

"Ipak, stavljanje igrača u visok obim rada, odigravanje značajnih utakmica do kraja prvenstva, a potom i rekordno kratkom roku biti spreman za evropske nastupe i novo prvenstvo, nosi sa sobom ogroman rizik. Ovo će zahtevati fina podešavanja tokom čitavog procesa. Realizovanje takmičarskih ciljeva što ranije, moglo bi značajno da utiče na naš odabir rada", zaključio je Seremedi.

... 

FK ČUKARIČKI - trener Pavle Delibašić

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Čukarički je u ponedeljak počeo da trenira (i jedini otvorio vrata medijima od beogradskih klubova), prateći sve propisane mere vlade Srbije.

To znači da su igrači podeljeni u grupe od devet do 10 njih i da ne mogu da rade na taktici, niti u kontaktu. Kako sve to izgleda i kako se radi, opisao nam je trener u stručnom štabu Čukaričkog Pavle Delibašić.

"Na taktici ne može da se radi, jer su takve mere Vlade Srbije. Mi očekujemo od ponedeljka da počnemo da radimo normalno, cela ekipa. Do tada, da tako kažem, radimo sa loptom bez kontakta na sticanju kondicije. Čekamo ponedeljak da krenemo sa taktikom i zakazivanjem utakmica", rekao je Delibašić za MONDO.

Kako onda to sve izgleda? Kako se radi?

"Fudbal je kontaktni sport, ne može da se igra bez kontakta, tako da su ovi treninzi izuzetno složeni i treba nam malo više vremena da ih osmislimo, ali se snalazimo. Nismo uzalud trenirali i nismo bacili ove dane", objašnjava trener.

Pitanje je bilo u kakvom stanju će biti igrači posle dva meseca bez treninga, ali je stanje vrlo zadovoljavajuće.

"Igrači su stvarno u dobrom stanju, nemamo problema sa viškom kilograma ili masti. Svi oni su profesionalci, svi su pazili, stvarno nije bilo nikakvih problema. Što se tiče zdravlja, videli ste i sami, poštujemo apsolutno sve mere, počev od merenja temperature pri dolasku na stadion, pa onda sve ostalo", ispričao je Pavle Delibašić.

...

FK RADNIK - kondicioni  trener Vladan Popović

Izvor: VLADIMIR MARKOVIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED
Kondicioni trener Radnika iz Surdulice, Vladan Popović, smatra da su potrebne četiri nedelje da bi se igrači vratili u takmičarski ritam.
"Najoptimalnije je da pripreme traju koliko i odmor, što bi u ovom slučaju značilo minimum četiri nedelje, da ne bi bilo bojazni od povreda", rekao nam je Popović i objasnio kako će to izgledati u superligašu sa juga Srbije:
"Naš stručni štab je dao igračima program po kom su radili tokom pauze, ali svakako ćemo morati da idemo postepeno. Trudićemo se, ipak, da sve vežbe budu sa loptom, pošto se igrači već uveliko žale da su je se uželeli, pa da i njima malo olakšamo. Pažnju smo posvetili prevenciji povreda i mobilnosti kukova, što će nam sigurno značiti u povratku na teren. Veliki deo bazičnih priprema je rađen tokom pauze, kako bi trener Krunić imao više vremena za uigravanje ekipe, Svakako ćemo krenuti nižim intenzitetom i postepeno ga pojačavati. Nadamo se da će svi igrači biti zdravi i spremni za izazove koji su pred nama".
Popović, iz ugla svoje struke, smatra da je bolje što će biti odigrana još četiri, umesto 11 kola.
"Bolje što je doneta odluka da se odigraju samo još četiri kola, bez plej-ofa i plej-auta, jer ako bi se igralo konstantno u terminu sreda-subota intenzitet utakmica bi značajno opao zbog preopterećenja igrača. Ovako će biti bolje i zbog kvaliteta utakmica i zbog manjeg rizika od povreda", zaključio je kondicioni trener Radnika.