• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS upozorava: Ako jedan igrač bude pozitivan, svi će morati u izolaciju!

Autori mondo.rs Autori Novosti.rs

Predsednik medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, profesor doktor Miljko Ristić, o testiranju superligaških fudbalera na korona virus.

 Testiranje-fudbalera-u-Srbiji-na-korona-virus Izvor: MN PRESS

Bliži nam se 30. maj i povratak Superlige.

Poznato je da će odlukom FSS biti odigrana još samo četiri kola, da je Crvena zvezda na korak od titule, kao i da verovatno neće biti ispadanja iz lige.

Možda će vas zanimati

Ali, ono što je trenutno mnogo važnije, jeste kako će fudbaleri biti zaštićeni od moguće zaraze korona virusom.

O toj temi za Večernje novosti govorio je predsednik medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, profesor doktor Miljko Ristić.

"Nekoliko stvari je važno da se naglasi prilikom preporuke za testiranje ljudi koji su direktno vezani za naše klubove Superlige. Oni nastavljaju takmičenje 30. maja i pre toga bi trebalo da se testiraju svi. Ukoliko se posumnja na opasnost od zaraze virusom korona, posle uobičajenih simptoma, kašlja, povišene telesne temperature i malaksalost, potrebno je da se odmah pristupi testiranju. Veći klubovi su to odmah uradili, jer im karantinski uslovi priprema to i omogućavaju. Za sve ostale klubove je preporuka ista. Testirajte se", naglašava doktor Ristić.

Okvirno, biće urađeno nešto više od 600 testova. Šta ako neko bude pozitivan?

"Ako je makar i jedan fudbaler ili član stručnog štaba pozitivan na testu, istog trenutka cela ekipa mora da ide u izolaciju. Takođe, naglašavam da test koji se, na primer, danas uradi na virus korona i bude negativan, ne znači da je validan i posle nekoliko dana, jer igrači ili članovi ekipa su po odlasku sa treninga u kontaktu sa manjim ili većim brojem drugih ljudi", upozorio je Ristić i dodao da je Krizni štab Vlade Srbije usvojio pre nekoliko dana određene mere i dao striktna uputstva kako da se ponašaju i rade sportski klubovi koji se spremaju na otvorenom prostoru.

Ističe Ristić da se te mere moraju poštovati, ali i navodi da će potrajati do povratka publike na stadione.

"Nažalost, fudbal u Srbiji i širom sveta će se još dugo igrati bez publike i to me, kao ljubitelja fudbala, najviše boli. Nema fudbala bez navijača... S druge strane, svi moramo da se prisetimo da je meč Atalanta - Valensija u Milanu bio praktično 'atomska bomba' koja je u Italiji, odmah zatim i u Španiji, napravila potpuno suludu epidemiološku lančanu reakciju". 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC