• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Za i protiv nastavka sezone u Premijer ligi BiH (ANKETA)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Hoće li i kada biti nastavljeno prvenstvo u Bosni i Hercegovini i šta o svemu misle treneri Borca, Tuzle siti, Radnika, Veleža...

 MONDO: Za i protiv nastavka sezone u Premijer ligi BiH (ANKETA) Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Evropska fudbalska unija (UEFA) je postavila rok do 25. maja nacionalnim asocijacijama da se izjasne o nastavku šampionata i kupovima uz preporuku da se fudbal igra gdje god za to postoje uslovi nakon pandemije korona virusa.

U skladu s tom preporukom, Srbija i Hrvatska će svoja takmičenja nastaviti već 30. maja, dok je u Premijer ligi BiH situacija nešto drugačija.

Možda će vas zanimati

Ako se Premijer liga BiH do tog 25. maja konačno prekine, UEFA će priznati postojeću tabelu koju su premijerligaši ostvarili prije prekida zbog pandemije korona virusa.

U prevodu, šampionska titula pripala bi Sarajevu, odnosno učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok bi kvalifikacije za Ligu Evrope igrali drugoplasirani Željezničar, mostarski Zrinjski na trećem mjestu i četvrtoplasirani Borac iz Banjaluke. U niži rang ispali bi zenički Čelik i Zvijezda 09.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Trener Banjalučana Vlado Jagodić smatra da je nastavak sezone praktično nemoguć jer naprosto nije moguće od 1. jula, kada je preporučeno da se nastavi Premijer liga BiH, do 1. i 2. avgusta, za kada je krajnji rok završetka sezone, odigrati čak 11. kola uz tri susreta u Kupu BiH.

"Mi u Borcu realno jedva čekamo da dobijemo dozvolu za treninge pa makar i u manjim grupama. Danas smo dobili informaciju da je to 18. maja. To je prijeko potrebno profesionalcima jer su njihove karijere u pitanju. To je pod moranje uz poštovanje mjera koje budu tražene od nas", rekao je Jagodić za naš portal.

Prema njegovim riječima, konačna odluka o nastavku sezone još nije donesena jer je nemoguće pronaći 14 termina u mjesec dana za igranje utakmica.

"Postoji samo osam termina u intervalu od 1. jula do 2. avgusta i to da igramo u ritmu srijeda-subota. To za igrače koji nisu trenirali mjesecima nije moguće bez ogromnog rizika od povreda. Čak i kad bismo 'sabili' sve te mečeve, kvalifikacije za evropska takmičenja počinju odmah potom, a nova sezona u BiH krajem avgusta. Dakle ne bi bilo nikakve pauze između aktuelne i sljedeće sezone".

Jagodić je kategorično odbacio tvrdnje da je zalaganje Borca za prekid sezone instruisano postojećim četvrtim mjestom koje naredne sezone vodi u Evropu.

"Mi se ne bavimo nikakvim kalkulacijama i spekulacijama s obzirom da je u ovom trenutku Borac izborio Evropu. Radije bismo voljeli da to osiguramo na terenu, a uostalom, ko može da tvrdi da ne bismo to ostvarili u preostalih 11 utakmica. Osim toga, mi smo odlukama za zelenim stolom čak i ispadali iz Premijer lige BiH i dobro znamo šta to znači. Ali, opet da li bi nastavak prvenstva bio realan i moguć čak i da nema pandemije korona virusa jer nismo u mogućnosti da pronađemo sve potrebne termine za odigravanje utakmica", naglasio je šef struke crveno-plavih.

Izvor: FENA/Miroslav Petrović

Strateg Tuzle siti Zlatan Nalić priznao je za MONDO da bi najsretniji bio da se sezona što prije nastavi, ali i dodao da se moraju poštovati odluke institucija koje o tome odlučuju.

"Ja znam šta mi je najveća želja ali ne i koja je odluka ispravna. Volio bih najviše naravno da prvenstvo krene što prije i da se završi na terenu a ne za stolom. Međutim nisam kompententan da procijenim bezbjednost nastavka lige. Za to imaju ustanove koje se bave tim pitanjima. Nadam se i želja mi je da Premijer liga BiH ispunjava bezbjednosne preduslove za nastavak. Da ne budemo mi sportski radnici subjektivni jer ne smijemo zaboraviti i druge branše koje su isto a neke čak i više ugrožene ovom novonastalom situacijom. Želio bih da naglasim da je u stvari moja najveća želja normalizacija života u svijetu a i u fudbalu kao jednom vaznom dijelu socijalne sigurnosti mnogih ljudi. Vjerujem da će se ipak naći neki realan model nastavka lige koji je prihvatljiv i za na žalost najugroženiji dio teritorije Banjaluku", rekao je Nalić.

VRTIĆI MOGU, SPORTISTI NE MOGU. GDJE TU LOGIKA?

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Šef struke Veleža Feđa Dudić nema dilemu da li treba nastaviti Premijer ligu BiH.

"Jedino ispravno i regularno je da se prvenstvo završi na zelenom terenu.Sve se polako otvara i vraća u normalu samo u BIH se sport zatvara i to radi 'velike brige' za zdravlje sportista. Zemlje u okruženju izgleda oko nas ne brinu o svojim fudbalerima čim im daju da igraju samo se mi brinemo! Otvaraju se vrtići mogu djeca do pet godina se izlagati zarazi, a sportisti ne mogu? Volio bih samo da mi taj fenomen neko objasni i gdje je tu logika? Do sada je uvijek bilo bavite se sportom da bi vaše tijelo bilo zdravije a sad je izgleda od pojave korone da se u BIH bavimo svime samo ne sportom jer tu ćete se najprije zaraziti", rekao je Dudić za MONDO.

Prema njegovim riječima, ako se donese odluka o prekidu sezone, imaćemo pet mjeseci bez ijednog grupnog treninga, što bi moglo da dovede do ozbiljnih povreda igrača.

"I ko će za to odgovarati? Najteže povrede u fudbalu odvoje fudbalere 5-6 mjeseci od terena i kad se vrate nikad ne budu na istom nivou kao prije povrede a neki se na žalost nikad i ne vrate na taj nivo. I sad ćemo imati da su nam svi igrači 'faktički bili povrijeđjeni teže'.Nadam se da će razum prevladati, da će se liga nastaviti i da će nam odobriti da se bavimo svojim poslom. Da pošteno zaradimo svoje plate kao i ostali narod u državi koji se vraća svojim djelatnostima", dodao je trener "rođenih".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

I igračka i trenerska legenda Sarajeva Husref Musemić je takođe za nastavak Premijer lige iako bi njegov "bordo" klub osvojio titulu za zelenim stolom ukoliko Fudbalski savez BiH definitivno prekine sezonu.

"Ja sam da se igra i to je pošteno. Kakva je situacija sa pandemijom to je druga stvar", rekao je Musemić i pojasnio da je protiv završetka sezone i verifikovanja trenutnog stanja na tabeli što bi u praksi značilo da je protiv dodjele titule klubu sa "Koševa" jer to nije u duhu fer-pleja.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Treneru Radnika iz Bijeljine Slavku Petroviću takođe nije jasno zašto Premijer liga BiH nije dozvoljeno da se vrati na teren poput Ling Long Superlige Srbije ili Hrvatske nogometne lige, koje počinju 30. maja.

"Sve države u okruženju su olabavile mjere i svuda počinju treninzi i prvenstva. Ovdje u Bijeljini nema zaraženih već 20 dana. Ukoliko se ne nastavi sezona, ovo će trajno osakatiti bh. fudbal.Povrede će biti strašne ako još dva mjeseca ne budemo mogli da igramo. Zamislite kako će to izgledati nakon pet mjeseci bez treninga. Ja bih digao ruku da se Premijer liga BiH nastavi uz uslov da ispoštujemo sve preporuke koje stave pred nas nadležni organi u cilju zaštite zdravlja svih aktera. Protiv sam takođe verifikacije postojećih rezultata prije pandemije korona virusa dok se sezona ne završi na terenu", podvukao je Petrović.

Šta Vi mislite?

Anketa

Da li ste za prekid sezone u Premijer ligi BiH i verifikaciju postojećih rezultata?

  • Da

    50.85% (60)

  • Ne

    49.15% (58)

Da li ste za prekid sezone u Premijer ligi BiH i verifikaciju postojećih rezultata?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prekid

Prekinuti to. Nema uslova da se vrsi medjuopstinsko druzenje na terenu bez maski

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC