• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su para izgubili klubovi iz BIH zbog korone?

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Najveći gubitnici kada je u pitanju vrijednost igrača su Sarajevo i Željezničar, a u PLBiH više ne postoji igrač koji vrijedi milion KM.

 Premijer liga BIH pad vrijednosti igrača  Sarajevo, Željezničar, Zrinjski Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Pandemija korona virusa ostaviće ogromne posljedice po svjetsku ekonomiju, a neće zaobići ni fudbalske klubove koji od prekida sezone trpe ogromne gubitke.

Osim onih konkretnih gubitaka poput novca od prodaje ulaznica, TV prava i zarde tokom i između utakmica, tu su i gubici na vrijednosti igrača.

Sada je već jasno da će u finansijskoj situaciji uzrokovanoj korona virusom onaj "balon", kada su u pitanju cijene fudbalera malo "izduvati" i da narednog ljeta neće biti rekordnih transfera, ali se prekid već odražava na redovnu vrijednost fudbalera na fudbalskom tržištu.

Izuzetak nije ni Premijer liga BIH, pa klubovi iz BIH već imaju manje novca, onog "na papiru".

Gubici nisu ni približno onim iz najjačih liga, pa ni iz regiona, gdje je vrijednost npr. Dinamovih igrača pala za gotovo 20 miliona evra, ali skoro svi klubovi PLBIH sada imanju manju tržišnu vrijednost.

Iako je riječ o vrijednosti igrača koja svakako varira, ovo nije nimalo zanemarivo, jer klubovi iz BIH ne mogu se pohvaliti posebno značajnim prihodima od utakmica i prodaje "brenda" i uglavnom je prodaja igrača osnovni izvor prihoda.

Prema podacima specijalizovanog sajta Transfermarkt, vrijednost igrača u klubovima Premijer lige BIH, počev od 1. Mmrta, perioda nakon završetka prelaznog roka i upravo pred prekid prvenstva, iznose nekoliko miliona, a najviše su, logično, izgubili oni najveći klubovi.

Vrijednost igračkog kadra aktuelnog šampiona, FK Sarajevo  je1. marta procijenjena na 10,6 miliona, evra, dok sa 1. majem ona iznosi 9,4 miliona evra, što je gubitak od 1,2 miliona KM, ili 11,3 odsto.

Najvredniji igrač u timu Sarajeva, pa i u PLBIH je i dalje Banjalučanin Vladan Kovačević, ali je i njegova vrijednost pala za deset odsto, pa Premijer liga BIH više nema nijednog igrača koji vrijedi milion evra.

Mladi golman Sarajeva imao je upravo tu cijenu 1. marta, dok se sada vrijednost procjenjuje na 900.000 evra.

Ogroman pad bilježi i Željezničar, koji je "izgubio" gotovo milion evra, jer je vrijednost igračkog kadara sa 7,3, pala na 6,4 miliona evra, a navredniji igrač, Petar Bojo prema Transfermarktu sada više ne vrijedi 600.000 evra nego 525.000.

Mostarski Zrinjski zaključuje "trojku" koja je najviše izgubila sa 800.000 evra manjom vrijednosti igrača.

Prije dva mjeseca igrački kadar „plemića“, vrijedio je 8,1, a sada 7,3 miliona evra, a pad vrijednosti kod nekih igrača iznosti je i preko 20 odsto, što je i slučaj npr. sa napadačem Nemanjom Bilbijom koji je 1. marta procijenjen na 475.000 evra, a sada na 375.000 evra.

Kada je u pitanju banjalučki Borac, vrijednost igrača nije mnogo promijenjena i umjesto 5,2 iznosi 4,8 miliona, ali njegov najvredniji igrač, Goran Zakarić je sudeći po ovome izgubio dosta na cijeni.

Jedini igrač Borca koji se nalazi u TOP 10 najvrednijih igrača Premijer lige BIH procjenjivao se na 700.000 evra, dok sada vrijedi 550.000.

Prema podacima Transfermarkta gubitak Širokog Brijega na papiru je 500.000 KM, s obzirom da je ukupna vrijednost igrača sa 5,3 pala na 4,8 miliona evra, dok se vrijednost ekipe Radnika i Veleža nije se mnogo mijenjala. Prvi je sa 4,3 otišao na 4,1 milion evra, a drugi sa 4,4 na 4,2 miliona evra.

Sloboda i Čelik zadržali su istu vrijednost, dok za Tuzla siti, Zvijezdu i Mladost već neko vrijeme nema tačnih podataka o vrijednosti igrača.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Fudbalski menadžer Jadranko Bajrić za MONDO kaže da će stanje na fudbalskom tržištu narednog ljeta definitivno biti drugačije.

"Biće ogromna razlika, to je evidentno. Neki klubovi već odoše u bankrot, a što se tiče cijene, to neće biti ni blizu. Biće onih standardnih napumpavanja cijena, ali moje mišljenje da neće biti bombastičnih transfera, izuzev Liga petice, tu možda nešto. Palo je već najmanje 10 posto, to je u ovoj fazi, a pitanje šta će se dešavati za 15-20 dana. Svi će ići na to da se obaraju cijene. Već imamo problema sa realizacijom transfera, smanjuju se ugovori, počinju problemi. Evo imam konkretan primjer takav u Slovačkoj. Slovan koji je napravio top transfer u Portugal za 7 miliona evra ima problem već da naplati pare“, rekao je Bajrić za MONDO.

Kada je u pitanju Premijer liga BIH on ističe da klubovi neće moći plaćati igrače, pa će oni biti slobodni, pa neće donositi prihod klubovima.

"Iole kvalitetniji igrači će se prodavati, da ne kažem teške riječi, za male pare. Klubovi će početi smanjivati ugovore na silu i igrači će biti slobodni. Svaki klub će reći evo ti pola para, svaki igrač koji ima iole neku solidnu ponudu će otići, dakle klub neće ništa zaraditi. Neće tu nešto mnogo izgubiti Željo, Sarajevo, Borac, ali da će cijene pasti to je neminovno", rekao je Bajrić.

On je istakao da je pitanje uopšte koliko će klubova opstati nakon ove situacije.

"Pitanje je kako će međutim klubovi opstati u ovom vremenu. Mladost DK traži da se ne nastavi prvenstvo zato što ima ogromna dugovanja, ima još gomila klubova. Što se tiče ostalih klubova iole ko se bude pojavio za neke igrače oni će prodavati. Jer moraju opstati", zaključio je Bajrić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC