• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH: Obavezni smo slijediti uputstva i rokove UEFA

Autori mondo.ba Autori Anadolija

"FS BiH je u cjelosti posvećen razradi potencijalnih modaliteta odigravanja utakmica u narednom periodu i završetka takmičenja na sportskom terenu", istakli su iz Saveza u današnjem saopštenju za javnost o zaključku sa jučerašnje sjednice Izvršnog odbora.

 FS BiH: Obavezni smo slijediti uputstva i rokove UEFA Izvor: Anadolija/Samir Jordanović

Kao udružena asocijacija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), Fudbalski saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) obavezan je slijediti propisane smjernice u cilju pripreme, organizacije i održavanja utakmica u narednom periodu, posebno vodeći računa o rokovima koji su dostavljeni svim nacionalnim savezima sa okvirno utvrđenim datumima za završetak nacionalnih takmičenja, saopšteno je danas iz FS BiH.

Sa danom zakašnjenja u šturom i uobičajeno protokolarnom saopštenju za javnost o sinoćnjoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH, na kojoj nije donijeta odluka o nastavku sezone u Premijer ligi i Kupu BiH, nadalje iz Saveza su naveli:

Možda će vas zanimati

"Na sjednici je posebno razmatrana mogućnost nastavka i organizacije završnice prvenstvenih i Kup takmičenja. FS BiH je u cjelosti posvećen razradi potencijalnih modaliteta odigravanja utakmica u narednom periodu i završetka takmičenja na sportskom terenu. Kao društveno odgovorna organizacija, FS BiH će i dalje pratiti, poštovati i sprovoditi sve odluke nadležnih organa, tako da niti jedna odluka o nastavku takmičenja koja su pod ingerencijom FS BiH neće biti donesena bez prethodne dozvole nadležnih organa vlasti na državnom i entitetskim nivoima."

UEFA je dostavila rok nacionalnim asocijacijama da do 25. maja moraju se izjasniti da li će nastaviti sezonu u nacionalnom prvenstvu i kupu (do 2. avgusta trebaju prijaviti predstavnike u Evropi za narednu sezonu).

Preporuka UEFA je da se sezona nastavi u kojoj god zemlji za to postoje uslovi.

Izvor: Anadolija/Samir Jordanović

Iako je epidemiološka situacija sa korona virusom u BiH povoljnija u odnosu na skoro sve zemlje regiona Zapadnog Balkana, u FS BiH, za sada, nisu slijedili primjer saveza iz susjednih Hrvatske i Srbije u kojima će fudbalska sezona biti nastavljena 30. maja.

Međutim, na sinoćnjoj sjednici usvojena je odluka o raspodjeli sredstava UEFA predviđenim za pomoć u prevladavanju krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Prema nezvaničnim informacijama, FS BiH u tu svrhu UEFA će dodijeliti 1,5 miliona evra.

"Usvojen je prijedlog dva seta pomoći klubovima u BiH. Prvi set pomoći se odnosi na pripremu dezinfekcione zaštite na stadionima i drugi set pomoći koji se odnosi na finansijsku podršku klubovima u prevladavanju posljedica nastale štete izazvane pojavom korona virusa i pandemijom COVID-19 u svijetu”, piše u saopštenju FS BiH.

KUP BIH

Fudbalski klubovi Željezničar, Široki Brijeg i GOŠK, uz Zrinjski učesnici polufinala, potpisali su danas peticiju u kojoj insistiraju na nastavku sezonu barem u najmasovnijem takmičenju u zemlji.

Prema posljednjim informacijama, predstavnici FS BiH danas će održati video-konferenciju sa funkcionerima 12 premijerligaških klubova od kojih će izričito i službeno zatražiti da se izjasne da li su za nastavak sezone.

Ukoliko se sezona u nekoj od nacionalnih članica ne nastavi, prema odluci UEFA, priznaće se rezultat na tabeli ostvaren do prekida šampionata zbog pandemije korona virusa.

U tom slučaju u BiH šampionom bi bilo proglašeno Sarajevo, te bi ostvarilo učešće u kvalifikacijama UEFA Lige šampiona u narednoj sezone. Predstavnici BiH u kvalifikacijama za Evropa ligi bili bi, poslije 22 odigrana kola, drugoplasirani Željezničar, treći Zrinjski i četvrti Borac.

Iz Premijer lige BiH ispali bi Čelik i Zvijezda 09.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC