Fudbal

Kasiljas se povukao iz predsjedničke trke: Nije vrijeme za podjele!

Autor mondo.ba

Iker Kasiljas, legendarni golman Real Madrida, odustao je od kandidature za predsjednika Fudbalskog saveza Španije (RFEF) na izborima najavljenima za ovu godinu.

Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Tridesetdevetogodišnji čuvar mreže iznenadio je mnoge kada je u februaru i zvanično potvrdio kandidaturu za predsjednika RFEF-a, ali je ipak odustao od trke za prvog čovjeka španskog fudbala.

"Želio bih da vas obavijestim da sam odlučio odustati od kandidature na izborima u Savezu. Glavni motiv pri toj odluci je izuzetna društvena, ekonomska i zdravstvena situacija u kojoj se zemlja nalazi, a ona je gurnula izbore u drugi plan. Mislim da nije vrijeme za podjele, već je zajedništvo ono što treba fudbalu i našem društvu. U sportskoj sferi i fudbalu kojim rukovodi Savez trebamo se fokusirati na pomoć igračima, klubovima i takmičenjima. Izbori bi nas samo izmorili i fokusirali na napore koji sada nisu toliko bitni", objavio je nekadašnji reprezentativac Španije, a prenijela agencija "Anadolija".

Istakao je takođe da vjeruje da je sadašnji izborni proces nedovoljno pošten i transparentan te kako se želi ponuditi na raspolaganje i promijeniti ga nabolje.

Izbori za predsjednika Španskog fudbalskog saveza trebali bi biti održani 17. avgusta, a jedini preostali kandidat je Luis Rubijales, aktuelni predsjednik, koji bi mogao dobiti novi mandat.

Kasiljas je proveo 16 sezona na golu Reala, prije odlaska u Porto 2015. godine. Za slavni madridski klub nastupio je u 725 takmičarskih utakmica i, između ostalog, osvojio tri Lige šampiona i pet titula u Španiji. Za nacionalni tim, s kojim je bio evropski šampion 2008. i 2012. i svjetski 2010. godine, branio je čak 167 puta.