• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto 13 (praznih) hotela odbija uplatu smeštaja za 200 (tamnoputih) ljudi?

Autor Nikola Janković

"Nastaviću da se borim za njih, obećao sam im pomoć i neću stati dok ne pronađem način", rekao je fudbaler Monaka.

 Zašto 13 (praznih) hotela odbija uplatu smeštaja za 200 (tamnoputih) ljudi? Izvor: Guliver, Eric Thayer/Getty Images North America

Keita Balde rođen je pre 25 godina u pregrađu Đirone, imao je sedam kada je sa ocem posetio rodbinu u Senegalu, a nepunih 15 kada ga je Barselona kaznila slanjem na pozajmicu u Kornelju, Espanjolovu nezvaničnu filijalu, zbog jedne šale sa saigračem tokom turnira u Kataru.

Na ova dva putovanja odlučio je da u budućnosti nastupa za Senegal i nikad više ne zaigra za Barselonu, pa se posle 47 golova za klubić iz pregrađa prestonice Katalonije, nije mnogo dvoumio kada je dobio poziv da se pridruži omladinskoj reprezentaciji Španije, ali i vrati u Barselonu na velika vrata.

Možda će vas zanimati

Keita je tokom gostovanja mladog tima Barse na međunarodnom turniru odlučio da se našali sa cimerom i napuni mu krevet kockama leda, zbog čega je - prema njegovim rečima - preterano kažnjen po povratku iz Katara. Pozajmicu je doživeo kao odstranjivanje iz tima, zbog čega je čvrsto odlučio da nikada ne zaigra za slavni klub. Na leto 2012. odlučio se za Lacio, u kom je posle nepunih godinu dana prebačen u prvi tim. Dao je 31 gol na 137 utakmica, a onda 2017. prihvatio poziv Monaka da odmeni Kilijana Mbapea u špicu napada. Lacijali su zaradili 30 miliona evra na tome. Dao je 16 golova uz 15 asistencija na 60 utakmica u Kneževini i proveo sezonu 2018/19 na pozajmici u Interu (5/29).

Odbio je i jedne i druge, a mnogo godina kasnije mogao je da se uveri da državljanstvo i poreklo nisu ista stvar, kada je 13 praznih hotela iz Ljeide i okoline glatko odbilo njegovu uplatu novca za smeštaj 200 ljudi!

Zašto?

Napadač Monaka tvrdi da je razlog to što su gosti - tamnoputi!

Keita je u poznoj fazi borbe Španaca sa pandemijom korona virusa, tokom koje je paralisan život u ovoj zemlji, a turizam potpuno ugašen, čuo vesti o velikom broju migranata iz Afrike, koji dane i noći provode kao beskućnici na ulicama Ljeide.

Bez prilike da se vrate odakle su krenuli u potragu za boljim životom, ali u najgorem mogućem trenutku za to, skoro 200 Afrikanaca ostalo je zarobljeno skoro četiri meseca u parkovima grada u unutrašnjosti Katalonije.

Razočaran saznanjem da među 130.000 stanovnika Ljeide ne postoji neko zainteresovan da, ako ništa više, pronađe "krov nad glavom" za te ljude, Keita je kontantirao humanitarnu organizaciju "Nogej" i poručio da želi sam da finansira njihov boravak u hotelu do dana kada će moći ponovo slobodno da se kreću.

Međutim... Iako bez gostiju, hotelijeri su ga redom odbijali.

"Borio sam se zajedno sa ljudima iz 'Nogeja' da im pronađemo dom, mesto gde će moći da legnu u krevet i pokriju se", rekao je u intervjuu francuskim medijima.

"Ali, očigledno je da živimo u nesrećno vreme i u užasnom sistemu, u kom će od vaše boje kože zavisiti da li će vam neko iznajmiti sobu u hotelu ili stan, svejedno".

"NEĆU STATI DOK NE PRONAĐEM NAČIN, OBEĆAO SAM"

View this post on Instagram

Dicono che la quarantena mi ha fatto male ‍♂️

A post shared byKeita Balde(@keitabaldeofficial) on

Poručio je da neće odustati dok ne ispuni obećanje koje je dao.

"Nastaviću da se borim za njih, obećao sam im pomoć i neću stati dok ne pronađem način. Do tada ću ih zamoliti samo za još malo snage i strpljenja, znam da im je teško".

Ove reči odjeknule su jako u Španiji, ali su za sada reagovali samo borci za ljudska prava - ne i ugostitelji.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC