• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton o rušenju statue trgovca robljem: Uklonite sve simbole rasizma!

Autor mondo.ba

Šestostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton podržao je proteste protiv rasizma na kojima je srušena statua trgovca robljem iz 17. vijeka u Bristolu i pozvao vlade širom svijeta na slične akcije.

 Luis Hamilton podržao rušenje statue Edvard Kolston u Bristolu Izvor: Clive Mason/Getty Images AsiaPac

Britanski vozač iz Mercedesa nema razumijevanja za bilo kakve simbole rasizma!

Nakon pogibije nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu uslijedili su veliki protesti širom SAD, Evrope i gotovo cijelog svijeta, pa su antirasistički demonstranti u nedjelju u britanskom lučkom gradu Bristolu srušili statuu Edvarda Kolstona i bacili je u more.

Možda će vas zanimati

Smatra se da je Kolston bio trgovac robljem i da je u 17. vijeku prevezao oko 80.000 muškaraca, žena i djece iz Afrike u Ameriku.

"Pozivam sve zaposlene u vladama širom svijeta da izvrše ove promjene i mirno privedu kraju uklanjanje rasističkih simbola. Kip tog čovjeka trebao bi da ostane u vodi baš poput 20 hiljada afričkih duša koje su umrle na putu ovdje ili su bačene u more, bez sahrane i spomenika. Ukrao ih je iz njihovih porodica, zemlje i ne smije biti slavljen", napisao je Hamilton na društvenim mrežama.

Hamilton (35) aktivno je podržavao pokret "Crni životi su važni" (Black Lives Matter), zatraživši da se minutom šutnje u Formuli 1 obilježi Flojdova smrt, nakon što mu je bijeli američki policajac prošlog mjeseca klečao na vratu.

Glavni direktor Formule 1 Ros Bron podržao je Hamiltonove komentare na rasnu nepravdu i rekao da "najbrži cirkus" radi na poboljšanju različitosti na svim nivoima.

"Luis je sjajan ambasador sporta i njegovi su komentari vrlo dobri. Potpuno ga podržavamo", rekao je prvi čovjek F1.

Hamilton je takođe oštro kritikovao vladu Velike Britanije zbog načina rješavanja krize izazvane pandemijom korona virusa s obzirom da Ujedinjeno Kraljevstvo ima drugu najveću stopu smrtnosti od Kovid-19 iza SAD sa više od 40.000 žrtava.

"Trebali ste zatvoriti granice prije nekoliko mjeseci. Kako ste ljudima dopustili da lete iz država bez testiranja. To je zbunjujuće. Mogli ste spasiti hiljade živote. Trebaju nam bolje vođe", dodao je vozač Mercedesa.

Formula 1 će biti nastavljena 5. jula, a prva trka voziće se u Austriji na red Bul ringu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC