• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U četvrtoligašu realni: Naša pobjeda bila bi ravna ponovnom rođenju Isusa!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Da igramo 100 mečeva protiv Bajer Leverkuzena, izgubili bismo 99", ističu iz Sarbrikena pred istorijsko polufinale sa favorizovanim bundesligašem.

 Sarbriken - Bajer Leverkuzen polufinale Kupa Njemačke DFB Pokal utorak 9. jun najava Izvor: Guliver/Getty Images/Alex Grimm/Bongarts/

Plasmanom u polufinale Kupa Njemačke (DFB Pokal), fudbaleri četvrtoligaša Sarbrikena ostvarili su jedan od najvećih rezultata u klupskoj istoriji, a danas će, nakon tri mjeseca bez takmičarskog meča, protiv favorizovanog bundesligaša Bajera iz Leverkuzena pokušati da ostvare novo fudbalsko čudo i obezbijede put u finale.

Klub koji je 1943. i 1952. godine bio vicešampion Njemačke ostaće upisan u istoriju najmasovnijeg takmičenja kao prvi četvrtoligaš kojem je pošlo za rukom da se nađe među četiri najbolje ekipe.

Možda će vas zanimati

Na putu do polufinala, Sarbriken je već eliminisao dva kluba iz najvišeg ranga takmičenja, Keln i Fortunu Diseldorf, a potpredsjednik kluba iz Sarlanda Diter Ferner okarakterisao je ovaj uspjeh kao "najveću senzaciju od rođenja Hrista".

Šteta je što će meč na jugozapadu Njemačke biti igran bez prisustva gledalaca, kojih obično na ovom zdanju bude oko 7.000, pa će izostati spektakl na tribinama.

I mladi stručnjak Lukas Kvasniok, najavljujući duel sa "apotekarima", upotrijebio je biblijsku referencu, naglasivši da bi plasman u finale bio ravan "ponovnom rođenju Isusa".

Svakako da njegov tim oćekuje znatno veći izazov nego u prethodne dvije runde kupa. Za razliku od Fortune, koja se bori za opstanak, te Kelna, koji je u sredini tabele, Bajer Leverkuzen znatno je ozbiljnija ekipa, koja cilja mjesto u Ligi šampiona.

"Imamo jedan odsto šanse. Da igramo 100 mečeva protiv Bajer Leverkuzena, izgubili bismo 99. Ali 9. jun mogao bi biti poseban dan. Želimo da ovo bude praznik za Sarland", rekao je Kvasniok.

Izvor: Guliver/Getty Images/Alex Grimm/Bongarts/

Ipak, svjestan je težine zadatka koji će večeras od 20.45 biti stavljen pred njegov tim.

"Leverkuzen je svakako drugačiji kalibar od naših prethodnih rivala u kupu. Ali nije Bajer naš najveći protivnik - nego strah. Ako se riješimo njega, siguran sam da možemo ostvariti novi senzacionalan rezultat", poručio je 38-godišnji trener.

Najveći problem, pored straha, za fudbalere Sarbrikena biće takmičarska forma, odnosno nedostatak iste.

Četiri dana nakon plasmana u polufinale, odigrali su svoj posljednji meč za bodove, kada su kao gosti poraženi od petoplasirane Astorije Valdorf. Bilo je to 7. marta.

Fudbal u Njemačkoj, kao i ostatku Evrope i svijeta, tada je stopiran zbog pandemije korona virusa.

Sredinom maja najjača njemačka liga je nastavljena, dok je u nižim ligama nastavak sezone otkazan, tako da fudbaleri Sarbrikena nisu imali način da se vrate u takmičarsku formu.

Ipak, prekid sezone nije mnogo uticao na stanje na tabeli Regionalne lige, jer su u trenutku prekida imali šest bodova više od najbližeg pratioca, te su izborili promociju u viši rang.

Sarbriken je već tri puta do sada igrao polufinale DFB Pokala, 1957, 1958. i 19885, ali niti jednom nije uspio da izbori finale.

"Iskren da budem, nemamo šanse. Ali, u polufinalu smo i logično je da razmišljamo o prolazu", rekao je vezista Tobijas Jenike, koji je bio strijelac i protiv Fortune i protiv Kelna.

Izvor: Guliver/Getty images/Alex Grimm/Bongarts

"Ali, ako se ukaže i najmanja šansa, iskoristićemo je", dodao je on.

Iskusni igrač sredine terena postigao je vodeći gol protiv ekipe iz Diseldorfa u četvrtfinalu, a meč je završen 1:1. Promjene rezultata u produžecima nije bilo, pa je u dramatičnoj penal-lutriji njegov tim slavio 7:6.

U drugom kolu postigao je pobjedonosni gol za 3:2 protiv Kelna, dok su igrači Sarbrikena prethodno eliminisali Jan Regenzburg, a između dva duela sa bundesligašima, savladan je i Karlsrue, član "Cvajte".

"Bilo je nevjerovatno. Došli smo tako daleko, a sada želimo još jedno veliko bacanje kockica", naglasio je Jenike.

Za razliku od Bajer Leverkuzena, čiji igrači su već osjetili atmosferu igranja pred praznim tribinama, igrači Sarbrikena moraće da se prilagode praznim tribinama svog stadiona.

"U prvih 15 minuta, moraćemo da se naviknemo na igranje bez prisustva publike. Nadam se da ćemo uspjeti da prebrodima tih uvodnih 15-20 minuta bez štete, a onda da postepeno da ulazimo u meč", naglasio je trener Kvasniok.

Izvor: Guliver/Getty Images/Alex Grimm/Bongarts/

Igrači Sarbrikena morali su da ispoštuju strogo propisane mjere Fudbalskog saveza Njemačke (DFB), pa su proteklu sedmicu proveli u hotelskom karantinu.

Njima je nešto ranije dozvoljeno da treniraju u manjim grupama, ali mjesec dana kasnije nego što su to učinili fudbaleri Bajer Leverkuzena.

BAJER LEVERKUZEN

Proteklog vikenda, Bajer je imao vođstvo u derbiju protiv Bajerna iz Minhena, koji u srijedu protiv Ajntrahta igra drugi meč polufinala Kupa Njemačke, ali je na kraju poražen 2:4. Peter Bos biće lišen usluga napadača Kaija Haverca, mlade zvijezde koja je privukla pažnju brojnih evropskih velikana. Nažalost, doživio je povredu noge i neće biti u mogućnosti da pomogne svojim saigračima.

Finale je na programu 4. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

DFB POKAL - POLUFINALE:

Sarbriken - Bajer Leverkuzen - utorak, 20.45
Bajern Minhen - Ajntraht - srijeda, 20.45

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC