• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sterling: Džerard i Lampard su dobili priliku jer su belciI

Autor Nebojša Marković

Fudbaler Mančester sitija ponovo govorio o osetljivoj temi.

 Sterling: Džerard i Lampard su dobili priliku jer su belciI Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Rahim Sterling je u Engleskoj već neko vreme poznat kao jedan od fudbalera koji se ne boji da priča o rasizmu. On je i sam bio predmet rasističkih uvreda, a ostala je upamćena ona utakmica između Mančester sitija i Čelsija.

Sterling je tada javno govorio o svemu šta rasizam predstavlja i sa čime se sve susretao u karijeri, a sada je u jeku protesta protiv rasizma koji bukte u SAD govorio o rasizmu.

Možda će vas zanimati

Fudbaler Mančester sitija napominje da je ovo idealan trenutak, da se protesti nastali posle ubistva crnca Džordža Flojda od strane policajca belca iskoriste za korenite promene.

"Pravo je vreme da pričamo o ovim temama, da pričamo o nepravdi, naročito u mom poslu", počeo je Sterling za "BBC", govoreći pre svega o fudbalskoj sferi.

"U Premijer ligi ima nekih 500 igrača i trećina njih su crnci. Mi nemamo nikoga da nas predstavlja u hijerarhiji niti u stručnim štabovima. Nema mnogo lica koji mogu da se poistovete sa nama i sa kojima možemo da razgovaramo", objašnjava zvezda Mančester sitija.

Za njega je problem što se o promenama mnogo priča, ali se nikakve akcije ne sprovode. Fudbalska asocijacija, prema njemu, ne radi dovoljno da se nešto zaista promeni.

"Moramo da iskoristimo ove proteste da razgovaramo i započnemo debatu", rekao je, a potom se osvrnuo na konkretne primere.

"Imate Stivena Džerarda, imate Frenka Lamparda, Sola Kembelea i imate Ešlija Kola. Svi su imali velike karijere, igrali su za Englesku. U isto vreme, svi su završili kurseve za licence da rade kao treneri na najvišem nivou i dvojica koji još uvek nisu dobili pravu priliku su dvojica crnaca bivših igrača", rekao je Sterling.

Džerard je posle rada u mlađim kategorijama Liverpula seo na klupu Rendžersa, dok je Lampard posle Derbi Kauntija odmah dobio priliku u Čelsiju. Za to vreme, Kol još uvek nije imao nijedan trenerski posao, dok je Kembel posle rada u Trinidadu i Tobagu radio sa niželigašima Maklsfildom i Sautendom.

"Dajte trenerima crncima, ne samo trenerima, nego ljudima u njihovim sferama posla, pravu priliku. Mislim da nam to nedostaje", zaključio je Rahim Sterling.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC