Fudbal

"Nema kašnjenja, VAR u Srbiji prema planu - od sezone 2021/2022"

Autor Mirjana Šegan

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović potvrdio je da će video tehnologija biti uvedena za dve sezone

Izvor: Guliver/Francesco Pecoraro/Getty Images

Video tehnologija u srpskom fudbalu počeće da se koristi u sezoni 2021/2022. kako je i ranije planirano.

"U drugom delu prošle sezone formiran je projektni tim koji čine stručnjaci iz TV Arena sport, zatim Telekoma Srbije, Superlige i FSS na čelu sa predsednikom Sudijske organizacije Milanom Karadžićem. Od oktobra 2019. godine urađen je veliki deo posla i praktično su pripremljeni svi neophodni koraci za implementaciju VAR sistema od sezone 2021/22", rekao je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović za zvanični sajt saveza.

Možda će vas zanimati

 Šurbatović je demantovao pisanje medija da su korona virus i proširenje lige usporili uvođenje VAR tehnologije na stadionima Superlige.

"Telekom Srbije će obezbediti instalaciju optike na svim superligaškim stadionima, kao i adekvatan protok signala, odnosno signal bez kašnjenja. Televizija Arena nas je obavestila da je u fazi tehnološkog unapređenja produkcijskih kapaciteta i uvođenja najmodernije 'Remote' produkcije, što znači da će biti u mogućnosti da svaku utakmicu prate i sa po 12 kamera", objasnio je Šurbatović.

On je naveo da je FSS u fazi prikupljanja ponuda za kupovinu opreme i opremanje VAR centra u Staroj Pazovi.

"U toku je izrada projekta, a u naredna tri meseca savez će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Opredelili smo se za centralizovani sistem upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arena sport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sistema u Srbiji planirana za prolećni deo sledeće sezone tokom koje će biti pokrivene određene utakmice Superlige", rekao je generalni sekretar FSS.

Napomenuo je i da će obuka sudija za primenu VAR tehnologije početi u najbržem mogućem roku, u septembru, i trajaće godinu dana.

Istakao je da FSS trenutno ima šest međunarodnih sudija sa VAR licencom, a posle nabavke opreme i opremanja centra u Pazovi na jesen će biti potpisana i deklaracija sa FIFA.