COPPA ITALIA

Kad nije Maksa u nadoknadi, onda je sa penala: Napoli osvojio Kup Italije

Autor Jovan Terzić

Kristijano Ronaldo i Torinezi praznih šaka se vraćaju iz Rima.

Izvor: Guiver/Getty Images/Francesco Pecoraro

Poslije mnogo problema koji su zadesili Italiju zbog korona virusa, fudbal je dijelu stanovništva ponovo vratio osmijehe na lica.

Onima sa juga zemlje, koji navijaju za Napoli.

U finalu Kupa Italije, u velikom derbiju: Juventus - Napoli 0:0, penalima 2:4!

Nismo vidjeli posebno kvalitetan fudbal ove večeri na rimskom "Olimpiku", ali je Napoli bio konkretniji i uporniji da dođe do pehara, svog petog u ovom takmičenju, a umalo da to uspije i prije penala kada je Nikola Maksimović šutirao glavom poslije kornera, ali je 42-godišnji Đanluiđi Bufon pokazao da i dalje ima fantastičan refleks i na gol-liniji zaustavio loptu.

Nije, ipak, veteran među stativama imao rješenje za snažan šut srpskog reprezentativca sa bijele tačke u trećoj seriji penal-ruleta. Nemoćan je bio i na udarce Insinjea, Politana i Milika, dok su prva dva izvođača za Juventus, Dibala i Danilo, bili neprecizni. Prvom je odbranio Aleks Meret, a drugi šutirao preko gola.

Ovo je bilo tek drugo finale Kupa Italije između ovih velikih rivala, a Napoli je pobijedio i u prethodnom, 2012. godine.

Kup Italije, ipak, bio je samo uvertira onome što se dugo čekalo, a to je povratak Serije A.

Sigurno je da Kristijano Ronaldo i saigrači neće previše žaliti za ovim porazom, jer se okreću borbi sa Laciom za "Skudeto". Trenutno su u prednosti jedan bod.

Što se tiče Napolija, izabranici Đenara Gatuza daleko su od četvrtoplasirane Atalante i mjesta koje vodi u Ligu šampiona, ali ih - kao i Juventus, čeka nedovršeno četvrtfinale za ovu sezonu.

Napoli će pokušati da 7. avgusta eliminiše Barselonu poslije 1:1 u Italiji, dok Juventus istog datuma u Torinu ima zadatak da nadoknadi 0:1 protiv Olimpik Liona.