Fudbal

Došlo vrijeme za penziju: Nekadašnja "Zlatna kopačka" oprašta se od fudbala

Autori mondo.ba Anadolija

Iskusni 38-godišnji napadač Milan Baroš kazao je da i dalje ima veliku želju da igra fudbal, ali mu to, kako je kazao, tijelo više ne dozvoljava kao ranije.

Izvor: Guliver/Getty images/Jamie McDonald

Češki napadač Milan Baroš oprašta se od profesionalnog fudbala na kraju sezone.

Baroš, koji trenutno igra u češkoj ekipi Banjik Ostrava, izjavio je da će zbog povreda, ipak, morati oprostiti od travnatog terena.

U izjavi na klupskoj stranici, 38-godišnji napadač kazao je da i dalje ima veliku želju da igra fudbal, ali mu to, kako je kazao, tijelo više ne dozvoljava kao ranije.

"Mozak govori da nastavim igrati, ali mi tijelo kaže da stanem. Povreda Ahilove tetive ne dopušta mi da igram", rekao je Baroš, koji je tokom karijere igrao za brojne klubove, uključujući i slavni Liverpul.

Baroš je bogatu karijeru započeo u Banjik Ostravi 1998. godine, a potom je, između ostalog, igrao za Liverpul, Aston Vilu, Lion i Galatasaraj.

S Liverpulom je osvojio i Ligu šampiona, a s Lionom je postao prvak Francuske. U timu "redsa" igrao je od 2002. do 2005. godine, gdje je u 68 mečeva postigao 19 golova.

U Banjik Ostravi je ove sezone u 18 utakmica postigao tri gola. U dresu reprezentacije Češke upisao je 93 nastupa i postigao 41 pogodak.

Osvojio je "Zlatnu kopačku" kao najbolji strijelac turnira na EURO 2004, gdje je njegova reprezentacija stigla do polufinala.

Igrao je na još tri velika međunarodna takmičenja. S 41 golom za češku selekciju drugi je najbolji strijelac odmah iza sunarodnika Jana Kolera, koji je postigao 55.