UŽIVANJE!

Atalanta je čudo: Mašina za golove koja igra strašan fudbal - blizu su 100!

Autor Milutin Vujičić

U njihovom fudbalu uživamo čitave sezone, ali će najvjerovatnije ostati bez ijednog trofeja što možda nije fer...

Izvor: Guliver/ Emilio Andreoli/Getty Images

Ljubitelji fudbala bi se jednoglasno složili da je Atalanta najprijatnije iznenađenje sezone u Evropi, a ne bi bilo mnogo polemike oko toga i da trenutno igraju najlepši fudbal u "ligama petice"!

"Kaznena ekspedicija" potcenjenog italijanskog trenera Đan Pjera Gasperinija u utorak uveče odigrala je još jednu utakmicu za pamćenje. Deklasirali su nesrećnu Brešu (6:2), iako u timu nije bilo standardnih igrača poput Gomeza, Hatebura, Mjuriela, Iličića, Toloija i drugih...

Zvijezda meča bio je hrvatski vezista Mario Pašalić, koji je zabilježio het-trik, a pomoć u terorisanju odbrane Breše imao je u Malinovskom, Zapati i De Ronu.

Na terenu je bilo i fudbalera koji do sada nisu imali veliku minutažu, poput Kolija, Tamezea, Šutala ili Belanove, pa je to samo još jedna potvrda da je sistem koji je trener Gasperini napravio jednostavno savršen, tako da se ne osjeti kada neko od najboljih odmara!

Navikli smo tako da Atalanta ove sezone bude nemilosrdna prema rivalima, po sedam golova dali su Udinezeu, Lećeu i Torinu, tako da su među najefikasnijima u Evropi.

Moćni klub iz Bergama postigao je čak 93 golova ove sezone u Seriji A, a ostalo je još čak pet utakmica do kraja sezone, tako da gotovo nema nikakve sumnje da će "probiti" i granicu od 100 pogodaka, posebno ako im saopšte informaciju da bi time ispisali istoriju.

Naime, posljednji put kada je neko u Italiji postigao 100+ golova bila je sezona 1950/51 kada su to učinila čak tri tima (Milan, Inter i Juventus), dok od tada nikome to nije pošlo za rukom…

"Lijepo, zar ne? Puno je to golova", rekao je Gasperini u kameru Sky Sportsa.

Izvor: Tanjug/Gianluca Checchi/LaPresse via AP

"Postizali smo puno golova i prošle sezone, ali sada smo se nadmašili. Imali smo neke festivale golova ove sezone, ali nije to zato što smo htjeli da ponizimo protivnika već zato da uvježbamo akcije i posložimo trouglove. To je ono što donosi golove".

Od sjajnih fudbalera Atalante samo je Bajern postigao više golova, ravno 100 na 34 meča Bundeslige, dok su iza Mančester siti sa 91, Dortmund sa 84, Barselona sa 80. Interesantno, Liverpul je kao šampion Engleske postigao 76 golova, a Real Madrid tek 66.

Najbolji strijelac Atalante je Luis Mjurijel sa 17 golova, Duvan Zapata je dao 16, Josip Iličić 15, Mario Pašalić i Robin Gosens po 9, Ruslan Malinovski 7, Papu Gomez 6 i još 16 asistencija...

Nije mnogo bolji ni budući prvak Italije - Juventus ima tek 67 golova na svom kontu, ali su ih "bolje rasporedili" i zato imaju šest bodova više od Atalante.

Vidjećemo da li Atalanta može da napravi iznenađenje u Ligi šampiona gdje je stigla čak do četvrtfinala i samo tri pobjede je dijele od trofeja koji navijači nisu ni mogli da sanjaju pred početak sezone. Prvi izazov za njih biće Pari sen Žermen.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.