Nova epizoda

Bivši robijaš stigao u Spartak: Vrijeme da se smiri najlošiji momak Rusije

Autor Dušan Ninković

Biće to treći klub u Moskvi za koji nastupa, a igrao je i u nekim drugim ruskim ekipama.

Izvor: Getty Images/Dennis Grombkowski, Dennis Grombkowski/Getty Images Europe

Mogao bi da se snimi film po njegovoj karijeri.

Igrao je u skoro svim najvećim klubovima Rusije, bio je veoma važan u reprezentaciji, ali je onda čak godinu dana proveo iza rešetaka.

Ako se za nekog može reći da je ''loš momak'' u fudbalu, onda je to Aleksandar Kokorin.

Doskorašnji igrač Zenita, koji je posljednju polusezonu proveo u Sočiju, gdje je igrao sjajno, novi je fudbaler Spartaka!

On se iz Sankt Peterburga preselio u Moskvu kao slobodan igrač, pa će obeštećenje od 19 miliona, koliko je za njega plaćano dva puta, ostati najveća otkupna klauzula u karijeri.

Svojevremeno je mladi Kokorin dobio šansu u seniorskom timu Dinama iz Moskve, iako je dijete Lokomotive, tradicionalno jedne od najboljih fudbalskih škola u Rusiji. Uslijedio je transfer u Anži, gdje se zadržao samo nekoliko mjeseci, bez odigranog meča, a zatim je za isti novac vraćen u Dinamo.

Najuspješniji dio njegove karijere bio je boravak u Zenitu, ali ni taj period neće biti upamćen kao previše lijep. Iako je osvojio tri trofeja, pamtiće ga i po godinu dana provedenih iza rešetaka, zbog incidenta u kom je učestvovao i Pavel Mamaev.

Kokorin je nakon izlaska na slobodu nosio dres Sočija i u tom timu pokazivao da može da bude jedan od najboljih igrača u ligi. Spartak se, kao njegova naredna destinacija, pominjao još davno, a sada su se konačno sklopile kockice.

Moskovljani žele da poprave utisak iz ove sezone i vrate se u vrh ruskog fudbala, dok Kokorinu treba dobra sezona kako bi opravdao ponašanje iz prethodnih godina. Biće zanimljivo vidjeti kako će funkcionisati ta saradnja. Ugovor sa novim timom je potpisao na 3+1 godinu!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.