Rođendan velike pobede

Dan kada su zvezdaši plakali od sreće: 19 minuta kao večnost i drama kakva se neće ponoviti!

Autor Mladen Šolak

Tačno godinu dana od one noći u Kopenhagenu. Podsetite se tog nezaboravnog duela i kroz reči heroja - Milana Borjana.

Izvor: Guliver, Srdjan Stevanovic/Getty Images Europe

Pre tačno godinu dana, Crvena zvezda je ostvarila jednu od značajnijih pobeda u novijoj istoriji, a sigurno i jednu od najdramatičnijih.

Na gostovanju Kopenhagenu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ekipa Vladana Milojevića igrala je za plasman u plej-of, za jesen u Evropi i za preokret posle beogradskih 1:1.

I dugo će se pamtiti šta su crveno-beli uradili u Danskoj.

Zvezda je sa igračem manje izborila penale, a oni su trajali čak 19 minuta - ukupno 11 serija

Golman crveno-belih Milan Borjan zaustavio je tri šuta, dok su u dve situacije igrači Kopenhagena šutirali preko prečke sa blata koje je ostalo na mestu gde je trebalo da bude bela tačka.

Nakon što je "skinuo" udarac Jonasu Vindu, počelo je slavlje kakvo zvezdaši sigurno neće zaboraviti.

"Vind i javnost su na prvoj utakmici toliko samouvereno i nadobudno predstavili taj njegov gol, a ja sam veliki vernik i znam šta znači narodna poslovica: 'U dobru se ne poensi, u zlu ne ponizi'. Nagrada od Boga za trud i rad nas uvek stigne", rekao je o tom meču za "Sportski žurnal" kapiten Zvezde Milan Borjan.

On i dalje živo i rado pamti tu noć, ali je ne bi izdvajao iznad večeri u kojima su pred crveno-belima padali Krasnodar, Salcburg, Keln... Štaviše, malu prednost daje susretu protiv Krasnodara.

"Ulazak u Ligu Evrope na našem stadionu doživeo sam najemotivnije. I pored toga što sam u Kopenhagenu po mišljenju javnosti bio junak, meni su značajnije utakmice gde smo kao tim doživeli ekspanziju emocija, a to je ipak Krasnodar"

Na pomen Kopenhagena, Borjan se prvo seti...

"Verujte mi, to su 'fleševi' koji u trenutku ne mogu da se spoje u realnu sliku. Tek posle godinu dana čovek shvati šta smo kao tim uz podršku navijača uspeli da uradimo. A to je zaista čudo".