• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupi jeftino, prodaj skupo i Evropi očitaj lekciju: Čudo Lige šampiona koje ćemo dugo pamtiti

Autor Mladen Šolak

Evropski fudbal će dugo čekati na još jednu senzaciju protiv ove. Atalanta je iznenadila sve, a njena priča je holivudska.

 Kupi jeftino, prodaj skupo i Evropi očitaj lekciju: [Čudo] Lige šampiona koje ćemo dugo pamtiti Izvor: EMILIO ANDREOLI/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

 Agresivni i atraktivni fudbal, kroz posed, uz visok presing, konstantne napade...

Čitajući o ovakvom stilu, verovatno najpre pomislite na čudesnu Gvardiolinu Barselonu od pre desetak godina ili na "hard rock" Liverpul Jirgena Klopa. Ali danas takav fudbal igra jedan drugi, manje poznat tim.

Možda će vas zanimati

Ovog leta kada se kaže "fenomenalan fudbal", najpre se pomisli na Atalantu, daleko najatraktivniju ekipu Lige šampiona, sastavljenu od igrača od kojih niko nije očekivao da budu tu gde jesu.

Klub koji je u doba Pepove Barselone igrao u Seriji B i koji u vitrini ima samo trofej Kupa Italije iz 1963. (ako ne računamo osvajanja druge lige) navikao je godinama unazad da kreće ispočetka i da sklapa timove od igrača koje će kasnije prodati većima, da tamo ostvaruju talenat.

Međutim, ove godine je u svlačionici Đanpjera Gasperinija sve "kliknulo" tako savršeno da je stvorio ekipu koju je PSŽ jedva zaustavio u napadu na trofej Lige šampiona.

I to u četvrtfinalu za pamćenje!

Od kada je 2016. seo na klupu u Bergamu, nekadašnji đak Juventusa postavio je svoj ultra-ofanzivni sistem, odmah odveo "Boginju" u Ligu Evrope, a paralelno razigravao igrače za prodaju.

Predsednik kluba Antonio Perkasi razradio je sa Gasperinijem do savršenstva svoj princip "kupi jeftino, prodaj skupo", čime je u klub poslednjih godina uneo više od 200 miliona evra zarade.

A prodavali su kao na filmu.

Antonio Perkasi
Izvor: Guliver, Alessandro Sabattini/Getty Images Europe

Već u januaru 2017. ustupili su svog đaka Roberta Galjardinija Interu za 22 miliona evra, a tog leta su od Milana dobili više od 50 miliona za dvojicu igrača, Andreu Kontija i Franka Kesija. Uz to, Interu su za 31 milion prodali i Alesandra Bastonija (strelca u četvrtfinalu Lige Evrope), koji je do tog trenutka odigrao samo devet utakmica za "A" tim...

Od sve četvorice, samo su za Kesija platili obeštećenje i to samo milion i po.

Sistem je brzo usavršen i ekspresno je počeo da puni kasu, jer su potom postavljani novi standardi pri prodaji maleroznog štopera Matije Kaldare Juventusu za 19 miliona (njega su odmah dobili nazad), veziste Brajana Kristantea Romi za 21 milion i štopera Đanluke Manćinija takođe "vučici", za devet miliona evra...

Među svim navedenim igračima, samo je za Kristantea plaćeno obeštećenje Benfici – i to pet miliona...

Dugo možemo da nabrajamo princip koji ste već "ukačili", ali je neizbežno istaći i remek-delo Perkasija i Gasperinija – prodaju Dejana Kuluševskog Juventusu za rekordnih 35 miliona evra.

Izvor: Guliver, Alessandro Sabattini/Getty Images Europe

Švedski biser (2000. godište) od makedonskih roditelja došao je u Bergamo kao kadet Bromapojkarne za samo 165.000 evra. Međutim, za njegov talenat se tako čulo još u Primaveri, pa je odigrao samo tri utakmice za "A" tim pre nego što je otišao u Juve za najveće obeštećenje u istoriji kluba.

Na ovaj način, Atalanta je napravila i aktuelni tim, koga je par stotina sekundi delilo od pobede protiv Pari Sen Žermena i plasmana u polufinale preko ekipe koja je sinonim za sipanje novca u džep igrača.

Ovako su u Bergamo stigli neki od igrača koji su ove sezone zaludeli Evropu i ponovo izborili plasman u Ligu šampiona kroz Seriju A...

Luis Murijel (29) – stigao iz Sevilje za (rekordnih) 20 miliona. Centarfor koji je prošle sezone dao devet golova na pozajmici u Fiorentini, a prethodno ukupno 13 u dve godine u Sevilji. Prethodno je igrao za Sampdoriju, Leće, Granadu, Udineze i nigde nije bio ni blizu cifara koje je ostvario u "Boginji" (19 golova).

Mario Pašalić (25) – 15 miliona evra će Atalantu koštati otkup njegovog ugovora od Čelsija, gde je jedan od "milion" igrača na pozajmicama, poput našeg Danila Pantića. Kao i mnoge uz njega, londonski klub ga je kupio jako mladog od Hajduka, ali ga je od te 2014. slao na kaljenje u Elče, Monako, Milan, Spartak Moskvu...

"Za njegov razvoj je najbolje da ostane u Atalanti sa trenerom Gasperinijem. Tu će izrasti u top klasu, ima svetlu budućnost i za sezonu-dve će biti spreman za najveće svetske klubove", rekao je njegov menadžer Marko Naletilić.

Izvor: Tanjug/AP, David Ramos/Pool Getty

Josip Iličić (32) -  fenomenalni slovenački ofanzivac iz Prijedora igrao je sezonu života dok ga potpuni haos u privatnom životu nije poremetio pred meč protiv PSŽ-a. U Atalantu je stigao 2017. iz Fiorentine (koja ga više nije htela!) za samo 5,7 miliona evra, a onda je u tridesetim konačno prepoznat kao majstor koji je u plavo-crnom oduševio celu Evropu.

U istorijskoj sezoni 2018/19 je dao 12 golova za "kartu" za Ligu šampiona, a ove godine je dao čak četiri protiv Valensije za plasman u četvrtfinale, kao i het-trik protiv Torina, uključujući i pogodak sa polovine terena...

Izvor: Guliver, Marco Luzzani/Getty Images Europe

Papu Gomez (32) – Arsenal Sarandi, San Lorenco, Katanija, Metalist... To su timovi za koje je čudesni Argentinac sa niskim težištem igrao do 2014. kada je stigao u Atalantu za samo 4,4 miliona evra. U međuvremenu je postao živa legenda kluba, a ove godine je igrao kao u transu. Namestio je čak 18 golova sa "desetkom" na leđima.

Duvan Zapata (29) – Splet okolnosti uticao je da 2013. zbog vize ne ode iz Estudijantesa u Vest Hem, pa je karijeru i život vezao za Italiju. Od tog leta do pre dve godine bio je član Napolija, koji ga je slao na pozajmice (Udineze, Sampdorija), a onda se preselio u Samp koji ga je takođe 2019. ustupio Atalanti.

U Bergamu je prošle godine dao 28 golova (rekord karijere), pa je Atalanta otkupila njegov ugovor za 12 miliona, za to joj je uzvratio sa još 19 golova ove sezone. Prema transferamrktu, on je trenutno ubedljivo najvredniji član "Boginje", sa procenjenom cenom od 35 miliona evra...

Izvor: Tanjug/AP, Giuseppe Zanardelli/LaPresse

Naravno, tu je još članova istorijski uspešnog sastava koji vrede da budu istaknuti. Ipak, ima vremena, još bolje ćemo ih upoznati sledeće sezone, prateći Seriju A i Ligu šampiona, ali i vesti o transferima.

Jer u Bergamu prave čuda i kada igraju fudbal i kada pregovaraju.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC